Hayatta Muvaffak Olma Yolunun Tehlikeleri ve Düşmanları

Yetişme ve muvaffak olma yolunun genç yolcusu ! Bil ki tuttuğun yolda bir çok tehlikeli geçitlerin ve yol kesen düşmanların vardır.
Gerçi bunlara yalnız sen değil, hayat yolunun her yolcusu rastlayabilir.Fakat bu düşmanlar, senin gibi hayatın henüz eşiğindeki tecrübesiz masumlara musallat olmayı çok sever…..
Müsaade et de sana evvela, yolunu bekleyen düşmanları ve rastlayacağın tehlikeleri göstereyim.

1. MUVAFFAKİYETİN İLK DÜŞMANI TEMBELLİKTİR.
Muvaffak olma yolunda senin ilk büyük düşmanın tenbelliktir. Burada sana tenbelliği tarif edecek değilim…Onu sen, ben, hepimiz az çok tanırız. Yalnız ben sana şunu söyleyeceğim ki, tenbellik insanın karşısına çıkıp ta mertçe savaşan bir düşman değildir. Bilakis eski peri hikayelerindeki gibi, şekilden şekile girecek ve bin bir hile kullanarak alt etmeğe çalışan bir NAMERTTİR. Tehlikesinin büyüklüğü de buradan gelmektedir. HAYATTA MUVAFFAK OLMA YOLUNUN TEHLİKELERİ VE DÜŞMANLARI
Yetişme ve muvaffak olma yolunun genç yolcusu ! Bil ki tuttuğun yolda bir çok tehlikeli geçitlerin ve yol kesen düşmanların vardır.
Gerçi bunlara yalnız sen değil, hayat yolunun her yolcusu rastlayabilir.Fakat bu düşmanlar, senin gibi hayatın henüz eşiğindeki tecrübesiz masumlara musallat olmayı çok sever…..
Müsaade et de sana evvela, yolunu bekleyen düşmanları ve rastlayacağın tehlikeleri göstereyim.

1. MUVAFFAKİYETİN İLK DÜŞMANI TEMBELLİKTİR.
Muvaffak olma yolunda senin ilk büyük düşmanın tenbelliktir. Burada sana tenbelliği tarif edecek değilim…Onu sen, ben, hepimiz az çok tanırız. Yalnız ben sana şunu söyleyeceğim ki, tenbellik insanın karşısına çıkıp ta mertçe savaşan bir düşman değildir. Bilakis eski peri hikayelerindeki gibi, şekilden şekile girecek ve bin bir hile kullanarak alt etmeğe çalışan bir NAMERTTİR. Tehlikesinin büyüklüğü de buradan gelmektedir.
Tembelliğin yerine, adamına ve çağına göre girmediği kalıp yoktur.Herkesin mizacına göre tavır alır ve konuşur.Dilimizde aldığı çeşitli isimler de onun bu sinsiliğini gösterir.
Tenbelliğin Adı Havailiktir
Bir Adı Gevşeklik, Bir Adı Hoppalık Ve Züppelik,
Bir Adı Uyuşukluk, Üşengeçlik , Keyfine Düşkünlüktür.
Tembellik herkesin karşısına her zaman aynı kılıkta çıkmaz. O MESLEKSİZ AKTÖR GİBİ DAİMA ROL DEĞİŞTİRİR.
Bazan samimi ve iyiliği sever bir dost tavrı alır.
Bazan EN MEŞRU MAZERET kılığına girer, hasta olur, yorgun düşer ve herkesi haline acındırır.
Bazan iş yapar görünür, hakikatte hiçbir şey yapmaz. Bazan tatlı bir dille konuşur ve gönül çeler. Onun kandırıcı bir felsefesi ve SAFSATA İLMEKLERİNDEN örülmüş bir edebiyatı vardır.
TEMBELLİĞİN KİTABINDAN SANA BAZI PARÇALAR OKUYAYIM DA DİNLE:
Adam Sende.. Çalışanlar Ne Olmuş Sanki?..
Üzme Kendini Şu Ölümlü Dünyada, Çalışmak Yıpranmaktır.
Hayat Dediğin Bir Şanstır.Şansın Varsa, Herşeyin Var Demektir. Şansın Yoksa Kendini Parçalasan Da Bir Şey Olamazsın.
Zaten Suyu Getiren De Testiyi Kıran Da Bir. Sen Testiyi Kır, Suyu Başkaları Getirsin De Afiyetle İç..
Hem Bir İşin Olacağı Varsa Sırt Üstü Yatsan Da Olur, Olacağı Yoksa, Yırtınsan Da Olmaz.
Hele Dursun Bakalım, Şimdi Şöyle Yaslan Da Yarın Sabah Yaparsın.
Hem Sana Çalışmak Yaramıyor; İştahın Kaçıyor, Neşen Sönüyor,….Hem Ne Hacet,
Muvaffak Olanın Ve Olmayanın Gideceği Yer Mezarlık Değil Mi?..Dünyaya İnsan Bir Defa Gelir; Hayattan Kam Almaya Bak.
YETİŞME VE MUVAFFAK OLMA YOLUNUN GENÇ YOLCUSU !,
Tembelliğin kitabında daha neler ve ne yaveler var. Bildiğin şeylerle başını ağrıtmayayım. Yalnız şunu söyleyeyim ki, Eğer Tembel İsen Ve Tembelliğin Uzvi Bir Hastalıktan İleri Gelmiyor Da Ruhi Bir Gevşeklik, Uyuşukluk, Üşengeçlik, Hoppalık Ve Havailik şeklinde ise, iradeni kullanmak süretiyle muvaffakiyetin bu düşmanını yenebilirsin. Eğer bedeni bir arızan varsa bunun ilacını hekimler bilir.
2. MUVAFFAKİYETİN BİR DİĞER DÜŞMANI KÖTÜ ARKADAŞTIR.
Genç dostum !
Gittiğin yolda ikinci tehlikeli düşmanın da “KÖTÜ ARKADAŞTIR.”Arkadaşın Kötüsü, Emin Ol Ki, Bir Gencin Başına Gelebilecek Kötülüklerin En Kötüsüdür. Ve Her Kötülük Gibi Oda Sinsi Ve Maskelidir. Hem Maskesini Gayet Maharetle Vurunur. Dost Ağzı Kullanır. Seni Esirger Ve Yardımına Koşar Görünür. Seni Kendisine İmrendirmek İçin Yapmadığı Şaklabanlık Kalmaz.
Tenbellik senin içindedir ve sana senin ağzınla konuşur.Arkadaşın kötüsü ise, sana kendi ağzını kullanır ve seni tembellikten daha çabuk kendine bağlar
Zaten tembelliğin işi asma, hoppalığa ve züppeliğe düşme şekli ekseriya kötü arkadaş telkinleri ile başlar ve zaman ile itiyat halini alarak içimizde yerleşir.
Kötü arkadaşın yaman felsefesi vardır.Sana her fırsatta gerek sözleriyle ve gerek hal ve tavriyle telkin ve tekrar eder:
Gençliğini Yaşa, Kardeşim, Bu Gençlik Her Zaman Ele Geçmez.Sana Öğüt Verenler Vaktiyle Günlerini Yaşayıp Ta Şimdi Senin Güzel Gençliğini Kıskananlardır, Aldırma, Eğlenmeğe Bak..Daha Neler Neler Demezler Ki….
ARKADAŞIN KÖTÜSÜ ÇALIŞANLARDAN RAHATSIZ OLUR, muvaffak olanları hiç belli etmeden kıskanır, muvaffak olmayı küçümsemek ve alaya almak süretiyle intikam alır.
…..sözün kısası, inan ki kötü arkadaş bir gencin hayatında rastlayacağı en büyük bahtı karalıktır. Hele tembellikle arkadaşın kötüsü birleşir de yakana ikisi birden yapışırsa, her biri bir ömre yeten bu iki şerir düşmandan kendini kurtarma çok güç olur.

0 yorum: