Kendinizi Özgürleştirmeye Hazır mısınız?

EFT - Emotional Freedom Techniques


       Bedendeki enerji noktalarına dokunurken soruna odaklanıp bedenden duyguları boşaltma tekniğidir. 
      Gary Graig, milyonlarca kez indirilmiş EFT manüelinde şöyle der: “Tüm negatif duyguların nedeni bedenin enerji sistemindeki bozukluğa bağlıdır.
İnsan bedeninde akışkan enerji kanallarının olduğuna inanılır. Bunlar 5000 yıl önceki Çinliler tarafından tanımlanmış olan bedensel meridyenlerdir. Bu meridyenlerde enerji rahat bir şekilde akarken her yönden iyi hissederiz. Ama bu enerji kanalları şöyle ya da böyle bir nedenle tıkandığı ya da durgunlaştığı zaman olumsuz ya da negatif dediğimiz duygular ortaya çıkar. Bu duyguların ortaya çıkması ise bedendeki birçok fiziksel semptomun belirtisidir. Özellikle doğu tıbbında bu anlayış binlerce yıldır sürmektedir.
Çok basit ve biraz da mühendis bakışı bir açıklama olan bu görüşün tabii ki birçok yerinin incelenmeye ve detaylandırılmaya ihtiyacı vardır. Özellikle negatif duyguların enerji kanalları tıkandığı için ortaya çıktığı iddiası olayı fazla basite indirgemektir.
      Bizim görüşümüz ve deneyimlerimize göre, negatif duygular enerji kanalları tıkandığı için ortaya çıkmaz; aksine enerji kanalları, duyguların bir şekilde bedende bozuk bir enerji olarak birikmesi sonucunda tıkanmaktadır.
      Bu nedenle EFT, enerji kanallarını açmak için değil, duyguları boşaltmak için uyguladığımız bir tekniktir. Enerji kanalları olumsuz enerjiden arınınca zihin-beden yeniden düzgün çalışmaya ve işlemeye başlar. Bu açıdan EFT hızlı ve etkin sonuç veren bir tekniktir.
     EFT çoğu kişi tarafından duygusal (emosyonel) akupunktur olarak da adlandırılmaktadır. Çünkü tekniğin iki farklı bölümü vardır. Birinci bölümde bedende akupunktur noktaları olarak bilinen noktalara yumuşak ve nazik bir şekilde parmaklarla dokunurken zihnimizle de sorunumuza odaklanırız. Bu zihinsel odaklanma bir düşünce, sadece hissettiğimiz bir duyguya odaklanmak ya da geçmişteki bir olayı hayal etmek gibi değişik şekillerde olabilir.
    Tekniğin açıklamalarına, www.eft-turk.com sitesinden ulaşabilirsiniz. Uygun bir şekilde yapıldığı takdirde beklenen, soruna neden olan altta yatan duyguların boşaltılmasıdır. Duygular boşalınca enerji tekrar düzgün akmaya başlar ve kişi iyi hisseder.
O halde, yukarıda açıklanan temel görüşü biraz daha netleştirelim. "Her türlü fiziksel, duygusal ya da davranışsal sorunun ardında esas etken olarak bedendeki boşalmamış duygu ya da duygular" bulunur. Bu duyguların boşaltılması sorunu ortadan kaldırır.
("EFT ile İyileşin İyileştirin", kitabından alıntı)
Nilgün Çalık
Psikoloji Danımanı

    Konuyla ilgili videoya ve yazının devamına ulaşmak için http://www.nilguncalik.com/eft-nedir.html linkine tıklayabilirsiniz .
   EFT ile ilgili örnek videoları görebileceğiniz  www.eft-turk.com sitesine ücretsiz abone olduktan sonra site içerisinde Dr.Bülent Uran hazırlamış olduğu örnek videoları seyredebilirsiniz.


1 yorum :

  1. Tekrar merhaba Koray,

    Joe, eckhart şimdide eft. değerli ve faydalı tüm önerilerin için teşekkür ederim.

    Üst üste eft'den bahsetmende çok dikkat çekici oldu. öğrenmeye karar verdim. pdf formatını mutlaka indireceğim.

    uygulanabilir ama ezberlemek gerek yine de denemeye değecek gibi gözüküyor.

    kendinde işe yarayan her şeyi paylaştığın için tekrar teşekkürler. bloglarında başarılar.

    ailene ve sana huzur-bolluk-mutluluk dolu bir gün dilerim.

    YanıtlaSil