Hayatı Doya Doya Yaşamak


Hayatta karşıma çıkan insanların çoğu sorunları konu­sunda endişelenmeye çok fazla zaman ayırıyor ama eğlence­ye yeterince zaman ayırmıyor. Ben insanlara her zaman şöy­le soruyorum, "Sorunlarını çözdükten sonra tüm o boş zama­nında ne yapacaksın?" Daha fazla eğlenceye ulaşmak mutlu olmanın önemli bir parçasıdır.
Mutlu olmanın diğer bir parçası iyi ilişkilere sahip olma­nızdır. Hayatlarını köle gibi çalışarak geçiren ve hayattaki önemli şeylere odaklanmayı beceremeyen çok sayıda insan vardır. Sevgiye erişmek ailenizle özel zamanlar geçirebilmek ve hayatınızdaki özel kişiye zaman ayırmak demektir.
Sevdiğiniz birini bulabilmek için ya da hatta daha iyi bir sosyal iletişim ağına ve daha iyi bir arkadaş grubuna sahip olabilmek için daha fazla insanla tanışmak önemli bir nokta­dır. Bu gezegende milyarlarca insan yaşıyor, bu yüzden her­hangi birimizin kendisini yalnız hissetmesi için hiçbir neden yok. Kendinizden hoşlanmayı öğrenmek, başka insanların yanında kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunu iyileştirmek ve nasıl flört edileceğini bilmek insanlarla tanışma konusun­da sahip olabileceğiniz iyi bilgilerin başındandır.
Önemli görevlere sahip olmak hepimizin ihtiyaç duydu­ğu bir şeydir. Bu ister vergi, ister okulda yapılan çalışmalar olsun hayatlarımızı iyi bir şekilde geçirebilmek için gerçek­leşmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunları yapabilmek için kendinizi motive edebilmek sahip olunması gereken yararlı yeteneklerden biridir.


Örneğin egzersiz yapmak size hayatınızda büyük yararlar sağlayabilecek önemli işlerden biridir. Eğer bunu sürekli olarak yapacak motivasyona sahip olabilirseniz daha sağlam ve sağlıklı bir bedene sahip olmanız kolaylaşacaktır.
Dikkatinizi gerçekten de hayatınızın geri kalanına çevir­diğinizde tabii ki her şeyi daha etkin bir şekilde organize ede­bilmek büyük önem taşımaktadır. Hayatım/İ planlamaya ve düzenlemeye bir kere başladığınızda yapmak istediğiniz di­ğer şeyleri yapacak daha fazla boş zamanınız olacak.
Bazı şeyler o kadar motivasyon gerektirmez ama nasıl yapılacağını bilmeniz gerekir. Daha fazla para kazanmak size oldukça yardımcı olabilecek bir şeydir. Eğer birkaç basit püf noktasını öğrenebilirseniz yapabildiklerinizi ne kadar fazla artırabileceğinizi göreceksiniz.
Son olarak büyük kararlar verme konusundan söz ede­ceğim. Ortada çok fazla seçenek olduğu için bana genellikle hayatlarında ne yapacakların karar verme konusunda sorun yaşayan insanlar geliyor. Bu kararları bir kere vermeye başla­dığınızda istediğiniz şekilde bir yaşamı ortaya çıkarmaya baş­layabilirsiniz
 EĞLENCEYE ERİŞMEK
İnsanların yaparken en fazla sorun yaşadıkları şeylerden biri gerçekten eğlenmektir. Gerçek şu ki insanlar eğlenmek için çok garip şeyler yaparlar. Bazı insanlar kusursuzca çalı­şan uçaklardan sadece eğlence olsun diye, uçaklar sapasağ­lamken atlarlar. Bazı insanlar sırf eğlence olsun diye su kayağı yaparlar.
İnsanların topları oradan oraya fırlattığı çok sayıda oyun türü vardır. Sopalarla toplara vurarak onları küçük delikler­den içeri sokarlar. Büyük topları alıp küçük deliklere fırlatır­lar. Futbol toplumun peşinden koşarlar, bunların hepsini eğ­lence için yaparlar. İnsanlar kağıt oynar ve doğası gereği ilgi çekici olmayan çok sayıda şey yapar ama insanlar bir şeyleri sadece ilginç değil, aynı zamanda eğlenceli bir hale getirme yeteneğine de sahiptir.
Pek de eğlenceli gibi gözükmeyen şeyleri çok daha ke­yifli bir hale getirmek güzel olmaz mıydı? Bu da yine öğre­nebileceğiniz şeylerden biridir. Bir şeylere dikkat sarf etmek ve bir şeyi daha iyi yapmak bizim gerçekten iyi olduğumuz şeylerden biridir. Eğer gerçekten hoşlandığınız bir şeyi ve bir de gerçekten çabaladığınız bir şeyi ele alırsanız alı sistemler farklı olacaktır. Tanımı gereği duygular da öyle.
Sevdiğiniz bir şeye bakıp onu büyütebilirsiniz. Böylece o sadece hoşlandığınız bir şey olmakla kalmaz aynı zamanda onunla ilişkili duygular da güçlenir. Bu büyütme süreci ile kolayca yapılabilecek bir şeydir. Hoşlandığınız şeyin görün­tüsünü zihninizde ele aldığınızda, ona bakarken eğer kendini­zi ona doğru çekilir gibi hissederseniz o zaman görüntünün boyutlarını iki katına çıkarın. Parlaklığı artırın ve görüntüyü hızlandırın. Sesleri öyle bir ayarlayın ki duygular daha güçlü bir hale gelsin.
Onlar yeterince güçlendirdikten sonra gerçekten çok hızlı bir şekilde çevirin ve onları ona noktanızda, bedeninizin orta yerinde eşitleyin. Böylece onlar sizin ayak parmaklarınızın ucuna ve başınızın üst kısmından burnunuzun ucuna kadar erişsin. Bütün bunları canlı ve ayrıntılı bir şekilde hayal edin.
Ne kadar hızlı döndürtürseniz duygularınız o kadar güç­lenir. Siz bunu yaparken daha fazla motivasyon hissetmek is­tediğiniz, bir eğlenceye dönüşmesini istediğiniz, ulaşmak is­tediğiniz şeyi alır ve ona kısa sürede erişirsiniz.
Bir Şeyleri Eğlenceye Dönüştürmek
1.     Yapmaktan çok hoşlandığınız bir şeyi alın. Alt sis­temleri fark edin.
2.    Ayrıntılı bir inceleme yaparak keyif duygularını bü­yütün. Bunu alı sistemlerle oynayarak ve onları duy­guları güçlendirip daha yoğun bir hale getirecek şe­kilde ayarlayarak yapın.
3.     Duygularının bedeninizin her yerinde döndürün ve onları artırmayı sürdürün. Sonra daha çok keyif al­mak istediğiniz şeyi gözünüzde canlandırın ve duygu­yu bedeninizde giderek daha hızlı bir şekilde döndü­rürken onu ayrıntılı ve canlı bir şekilde düşünün

İçinde eğlence barındıran ya da kendisi eğlence olan bir­çok şey vardır ve insanlar bir şekilde başlamakta sorun yaşar­lar. Bunlardan biri doğal olarak cinsellik konusudur. Çiftlerin birbirine bakıp "Hadi diğer odaya geçelim," demiyor olma­ları beni her zaman şaşırtıyor. Yatakta yararken bunu düşün­dükleri halde ikisi de bir şey söylemiyor. Psikologlar buna bakıp nedenleri tespit edebilirler. Onların nasıl başarısızlıkları korktuklarını ve reddedilme korkusu yaşadıklarını açıklaya­bilirler. Güneşin altında yer alan her bahaneyi kullanabilirler. İşin gerçeği onların yeterince motive olmamalarıdır.
İnsanlar yatakta uzun, anlamlı tartışmalar yapmaya çok fazla zaman ayırmakla birlikte birbirlerinin keyfini sürmeye o kadar zaman ayırmazlar. Eğer içeri girip arzu durumunu da­ha hızlı döndürerek eşlerine gülümseyip bunu soracak olur­larsa her şey çok daha güzel olacaktır. Bazen "Evet" yanıtı alacaksınız. Bazen "Hayır" yanıtı alacaksınız. Ne kadar çok sorarsanız yanıt alma fırsatınız o kadar fazla olur. Bunu aklı­nızda ne kadar çok tutarsanız o kadar çok keyif alırsınız.
Dr. Richard Bandler
Eskimeyen Değişim.


0 yorum: