Kötü İlişkilerin Üstesinden Gelmek

Kötü İlişkilerin Üstesinden Gelmek

İnternet üzerinden benden yardım isteyen birçok kişinin dile getirdiği ve ilişkiler sonrasında yaşanan terk edilmenin verdiği travmaları, sürüncemede kalan ilişkiler sonrası yaşanan duygusal durumu atlatma konusunda NLP yaratıcısı Dr. Richard Bandler’in Eskimeyen değişim kitabında yazmış olduğu bölümü paylaşmak istiyorum
Artık yapacak bir şey kalmamış bitmiş aşkların peşinde bir çok insan kendini heder ediyor üzüyor. Kendini kafese kapatıp, ayağından bağlayıp dışarıya çıkmaya korkuyor. Ama şunun  kafesin dışına çıkma cesareti gösteremezlerse, kendi ayaklarından kendilerini bağladığı ipi çözmedikleri için aynı yerde aynı şeyleri yaşayıp duruyorlar sonrada başkalrını suçluyorlar. Özgürlük istiyorsanız, ayağınızdaki bağı çözmeniz, kafesin dışına çıkmanız lazım. Yeni yaşamlara yelken açabilesiniz. Bir çoğunuz Tarzan filmini seyretmişsiniz yada belgesellerde maymunların ağaçlar arasında nasıl hızla bir daldan bir dala geçtiklerini görmüşsünüzdür. Aslında bizimde yapmamız gereken bu yeri geldiğinde tutunduğumuz dalı bırakıp yeni dalı tutmalıyız ki ilerleyebilelim.


Bazı insanların üstesinden gelmesi gereken diğer bir konu kötü ilişkilerdir. Konu kötü ilişkiler olduğunda her şeyden önce iyi bir hayatı hak ettiğinize ilişkin yeni bir inanç oluşturmaya karar vermenizi öneriyorum. Bu çok önemli bir şeydir ama birçok insan bunu yeterince yapmaz.


Şiddet gören kadınlar için yapılmış bir sığınma merkezinde bir süre çalışmıştım. Burada beni en fazla şaşkınlığa düşüren şey şimdi sözünü edeceğim konuydu. Bu kadınlar dayak yemiş, bedenlerinin her yeri çürük içinde kalmıştı. Ev siz kalmış bir şekilde bir köşeye çocukları ile birlikte sinmiş oturuyor. Onları sadece bir kere değil defalarca dövmüş olan sarhoş kocalarına geri dönmeye korkuyorlardı. Beni şaşırtan şey; biz onlara "Eşinden boşanmak zorundasın. Çocuklarının güvenliği için o adamdan sonsuza kadar uzak durmalısın." dediğimizde bize bakıp, "Ama ben onu seviyorum." şeklinde yanıt vermeleriydi. Ya bunu söylüyorlardı, ya da bize eşlerini terk edeceklerini söyleyip altı ay sonra yine dayak yemiş olarak sığınma merkezine geri dönüyorlardı.
Yürümeyen bir ilişki içinde olduğumuzda insanların bu ilişkiden kurtulmaları için gereken şey yüzlerine inen bir tokat değildir. Bazen insanların âşık olmaktan da vazgeçmeleri gerekir. Kariyerinin başlarında bana gelen tanınmış vakalardan biri Eski Âşık adını verdiğimiz bir adamdı. Ona bu ismi vermemizin nedeni bize on yıldır aynı kadının peşinden koştuğunu ve tüm hayatının bu kadının etrafında döndüğünü söylemesiydi.
Sonradan ortaya çıkan gerçek ise şuydu. bu adam bizim bugün sapık olarak adlandırabileceğimiz biriydi çünkü söz konusu olan kadınla hiç konuşmamıştı. O kadını ona gerçekten âşık olabilecek kadar tanımıyordu ama üniversite sıralarındayken onu uzaktan izlemişti. Daha sonra kadın eğitimine devam ederek başarılı bir müzisyen olmuştu ve adam da asla olmamış, asla da gerçekleşemeyecek bir ilişkinin peşinden koşuyordu. Onun kusursuz bir kadın olduğuna dair fikri aslında biraz aptalcaydı çünkü benim arkadaşlarımdan birinin bu kadınla çıktığını öğrenmiştim. Ve kadın de bizim Eski Aşık’ın kafasında yarattığı gibi biri değildi. O adamın bu kadına karşı hissettiğini düşündüğü aşkın üstesinden gelmesi, dayak yiyen ve yaşadığı kötü ilişkiden kurtulmak zorunda olan bir kadının o ilişkiden çıkması kadar önemliydi.
Bazı ilişkilerin yapısal olduğu söylenir, bu ilişkilerde insanlar birbirlerine karşılıklı olarak bağımlıdır. Eğer bir ilişki iki insanın birlikte daha sağlıklı, birlikte daha mutlu olmaları, güzel anılar oluşturmaları ve birlikte iyi bir hayat kurmaları üzerine kurulu değilse taraflardan biri diğerinin yaşam enerjisini öyle ya da böyle tüketecektir. Bu ya bu şekilde gerçekleşir ya da daha kötüsü taraflardan biri ilişkiyi bitirir, diğeri ise âşık olarak kalmaya ve giden kişinin özlemini çekmeye devam eder.
Bunların hepsi insanların âşık olmaktan kurtulmayı öğrenmelerini gerektiren örneklerdir. Âşık olmak önemli bir konudur ama insanlar zaten bu konuda oldukça yetenekli gibiler. Fakat içimizden bazıları uygun olmadığı durumda âşık olmaktan vazgeçme konusunda da çok iyiler. Bir öğle yemeği süresi boyunca bile başarılı bir şekilde yürütemediğim ilişkilerim oldu. Yine de doğru kadını bulduğumda çok uzun yıllar boyunca evli kaldım. O öldüğünde bir başkasını bulmam dört yılımı aldı. Ama eğer onu geçmişimde bırakmış olmasaydım geleceğime de yeni birini koyamazdım.
Ömrünüzün tamamını birlikte geçirmeyi umduğunuz kişinin ölmesi her zaman üzüntü verici bir olaydır. Ama zaman içinde artık iyi anılara tutunmanız, kötü anılardan vazgeçip yeni, iyi anılar oluşturmaya hevesle bakmanız gereken bir an gelir. Bazen o kişi ölmüş olmaz, sadece artık sizden hoşlanmıyordur ve sizi terk edip gider. Eğer siz âşık olmaya devam edecek olursanız kendinizi hayatınızı yeniden yönlendirmekten ve böylece doğru kişiyi bulmaktan mahrum bırakırsınız.
Dünya gezegeni üzerinde altı buçuk milyar insan olduğunu hiç unutmayın, bu insanlar içinde o kadar çok yalnız insan vardır ki bu sayı astronomik bir boyuttadır. Ama yine de insanlar bana bakar ve "Bir daha sevebileceğim birini asla bulamayacağım" derler. Bir keresinde bir kadın danışanım olmuştu. Otuz yılı aşkın bir süredir evli olduğu kocası bir orta yaş krizi içine girmiş ve sarışın sekreteri ile kaçmıştı.
Kadın bana bunları anlatırken gözlerinde yaşlar vardı. Bana baktı ve "Tüm hayatımı onunla birlikte geçirmeyi umuyordum. dedi. Kızgındı. Canı yanmıştı. Perişan durumdaydı ve bana bakıp, "Neden gülüyorsun?" diye sordu. Ona döndüm ve şöyle yanıt verdim. “Bunun nedeni çok basit, birçok kadın bir gece dayanacak bir erkeği bile seçemiyor. Sen bir ilişkiyi otuz yıl sürdürecek bir erkeği seçecek kadar iyi (değerlendirme yeteneğine sahip olmuşsun. Bu da şu demek oluyor. Mevcut yaşında sadece bir erkek daha bulman yeterli. Belki ikiniz yüz yaşına kadar birlikte olursunuz. Bu yüzden şu anda iyi bir şeyler yaşayabilecek durumdasın ama yapman gereken tek şey onu geçmişte bırakmak. Ben de sana çok büyük bir sır vereceğim.”

************************************************

KONTROL SENDE kitabımı satın alarak hayatınıza  katkıda bulunmak ister misiniz?

KENDİ KENDİNİZİN YAŞAM KOÇU OLUN



***********************************************
Bu büyük sır şu, artık o aşkın dışına çıkma zamanınız geldiğinde buna eşik kalıbı adı verilir. Eşik kalıpları fobilerden tamamen bıkmış bir duruma gelmeye benzer. Aynı türde bir kalıptır. Benim yardımını olmadan aşktan kurtulan birçok kadınla görüştüğüm için onların bunu nasıl başardığını anlamam mümkün oldu. Bana, "Ne olduğunu anlamıyorum Yedi yıldır evliydik ve ne yapmış olursam olayım bana katlanıyordu. Şimdi aniden beni terk etti, artık benimle hiçbir şey yapmak istemiyor." diyen birkaç arkadaşım vardı.
Bu bir nasıl kendi kendine aşktan vazgeçtiğinin örneğidir. Gidip bunu araştırdım çünkü aşktan gerçekten kurtulması gereken bu insanlara nasıl yardımcı olabileceğimi bilmek istiyordum. Sonuçta bunun gerçekten de çok basit bir şey olduğu ortaya çıktı. Eğer bir adam kötü bir şey yaparsa, bir kadın kötü bir şey yaparsa onu bağışlayabilirsiniz. Ama eğer çok sayıda kötü şeyi, kısa bir süre içinde üst üste yaparsa bu olumsuz bir duygu oluşturur ve "Bardağı taşıran son
damla bu oldu.
" cümlesini duymaya başlarsınız.
Yapmak istediğimiz şey son damlayı doğru şekilde bardağın içine damlatmak ve bardağı doğru zamanda bilerek taşırmak.
Bunu yapmanın yolu aslında son derece basit. Eğer size kötü davranan bir adam ya da size kötü davranan bir kadın varsa ama bunu yeterince sık yapmıyorlarsa şunu yapın:
Geri dönün ve bu anıların en az beş ya da on tanesini alın. Bu anıları alın, onları gerçek yaşam boyutlarında büyütün, böylece 0 sırada ne gördüyseniz onu görün ve bu anılan sanki şu anda oluyormuş gibi peş peşe oynatın.
Bir anının başından sonuna kadar gidin ve biter bitmez bir sonrakine başlayın. Bazen bu beş anının neler olduğunu yazmak yararlı olabilir. Nerede başladıklarını anımsadığınıza emin olun. Hepsinin birbirlerine bağlı olmalarını sağlayacak şekilde onları hızla oynatın. Sonra onları zihninizde gözden geçirin, ses ekleyin ve duyguları, hoş olmayan her şeyi alarak onları gerçekten çok hızlı ve sert bir şekilde bedeninizde döndürün. 

( Duyguyu Bedeninizde Döndürmek: Herhangi olumlu ya da olumsuz duyguyu vücudunuzun bir yerinde hissedersiniz. Örneğin; olumsuz bir duygu hissettiğinizde midenizde ya da boğazınızda bir rahatsızlık hissedersiniz. Aslında bu duygunun sonlandığı yerdir.  Sizin yapmanız gereken duygunun başlangıcını bulup sonlandığı yere doğru hareketinin farkına varmak. Midenizin altından başlayıp boğazınıza doğru ya da tam tersi boğazınızdan başlayıp midenize doğru olabileceği gibi kalbinizden vücudunuzun sağ tarafına ya da tam tersi vücudunuzun sağ tarafından sol tarafına bir duygu geçişi olabilir. Bu duygu döngüsünü yakalayarak bu döngüyü hızlandırmak duyguyu yoğun olarak yaşamanızı sağlar. Bu duygu döngüsünü dışarıya çıkartıp maviye boyayıp yeniden vücudumuza yerleştirip ters yönde çevirmek ise rahatlama sağlar.)


Resimleri gerçek yaşam boyutlarından daha büyük bir hale getirin ve onları birbirinin ucuna ekleyin, böylece beş, belki de on kötü anıyı peş peşe sürekli olarak oynatabilirsiniz. Bu durumda gerçekleşecek olan şey sizin resimlerin değiştiği ve duygularınızın değiştiği bir noktaya ulaşmanızdır çünkü insanların âşık olmaya devam etme şekli yas süreci içinde kalma şekline şu açıdan benzer, neyi içeriden gözlemlediğiniz, neye dışarıdan baktığınız konusu sizin gelecekte nasıl hareket edeceğinizi belirler. Bu on anının sonuna geldiğinizde bu kişi ile sahip olduğunuz tüm iyi anılan alın ve kendinizi mutlu bir durumdayken görün, sonra resimlerin boyutlarını küçültün. Filmi tersinden oynatın. İyi anıların sonundan başlayın ve başa doğru
oynatın böylece önce derin bir şekilde âşık olduğunuz. Sonra da o kişiyi tanımıyor olduğunuz noktaya ulaşın.
Kafanızın içinde resimlere ve seslere yapay bir şekilde müdahale etmeniz hissetme şeklinizi de kelimenin gerçek anlamıyla değiştirir. Kötü anılara baktığınızda onları büyütür ve yaktım getirirsiniz. o kişi size hoşlanmadığınız şeyleri yaparken ne gördüyseniz onu görürsünüz. Buraya kötü bir duygu eklemek her zaman yararlı olur çünkü insanlar bazen ilişkilerin ne kadar kötü olabileceğini unuturlar. Ne kadar korktuklarını ya da ne kadar mutsuz olduklarını unutur, bu yüzden birine geri dönmeyi düşündüklerinde her şeyin iyi olacağını düşünürler.
Bir süre önce oldukça tanınmış bir insan olan bir arkadaşım bana aynı kişiye tekrar âşık olmaya devam ettiğini, kadının başka birine kaçtığını, onun duygularını incittiğini ve altı ay sonra yine kendisine geri döndüğünü ve tekrar bir araya geldiklerini söyledi. Bu davranışlardan gerçekten yorulmuş durumdaydı. Onu resimlerin değiştiği ve eşiği aştığı noktaya gelene kadar size burada anlatmakta olduğum aynı süreçten geçirdim

Sonra ona bu dünyada gördüğü en iğrenç şeyin ne olduğunu sordum. 0 da "Doğranmış ciğer, sadece kokusu. Sadece görüntüsü bile midemi bulandırıyor" diye yanıt verdi. 0 kötü duyguyu elde edene kadar koca bir tabak dolusu doğranmış ciğer görüntüsüne bakmasını ve kokusunu almasını sağladım. Bu resmin tan ortasında söz konusu kadının gülümseyen yüzünü ortaya çıkarmasını sağladım, böylece onu her düşündüğünde bu düşünce doğranmış ciğere dönüşecekti. İyi duyguları ya da kötü duyguları bir şeylerle ilişkilendirme yeteneğimiz bilinçli bir seçim olmalıdır. Kendi düşüncelerinizi yeniden yönlendirdiğinizde, hangi anıları içeriden gözlemleyeceğinize hangi anılara dışarıdan bakacağınıza karar verdiğinizde düşüncelerinizi bilinçli bir şekilde bir tarafa yönelttiğinizde buna düşünme adı verilir. Biz bilinçli bir şekilde düşündüğümüzde düşünen varlıklar oluruz. Düşüncelerimizin öylesine bize gelmesine izin verdiğimizde kişisel özgürlüğümüzü yitiririz.

Âşık Olmaktan Kurtulmak

1. Artık âşık olmak istemediğiniz kişiyi düşünün.

2. Bu kişi ile birlikte yaşadığınız tüm iyi anıları kendinizi bu anıların içinde görerek anımsayın. Filmi başa sarın ve görüntülerin hepsini siyah beyaz ve küçük bir hale getirin.

3. O kişinin size kötü davrandığı tüm zamanları ve etraflarındaki tüm olumsuz duyguları kendinizi o anıların içindeymiş gibi hayal ederek. Tamamen içeriden gözlemlenen bir şekilde anımsayın.

4. O kişinin yaptığı her kötü şeyi ele alın ve hepsini sanki bir sinema ekranında oynuyormuş gibi peş peşe hayal edin. Bu filmi bu görüntülerden bıkana kadar tekrar tekrar oynatın.

5. Size iğrenç gelen bir şeyi alın ve sonra 0 kişinin görüntüsünü iğrenç görüntünün alt sistemlerine yerleştirin.

6. Bu kişiden kurtulmuş olduğunuz harika bir gelecek hayal edin. Kendinizi mutlu ve özgür olarak gözünüzde canlandırın ve bu resmin içine adım atın.

Dr. Richard Bandler
Eskimeyen Değişim.


************************************************

KONTROL SENDE kitabımı satın alarak hayatınıza  katkıda bulunmak ister misiniz?

KENDİ KENDİNİZİN YAŞAM KOÇU OLUN



***********************************************

0 yorum: