Refleksoloji- Alternatif Tıp Uygulaması


- REFLEKSOLOJİ -
           Refleksoloji; ayakların vücudun aynası olduğu öğretisine dayanan, yaklaşık on iki bin yıllık bir geçmişiyle, insanlığın ortak mirası olarak günümüze kadar gelen, en etkili destekleyici tedavi yöntemlerindendir. Beyindeki sinirlerin vücutta son bulan noktaları olan el ve ayaklara uygulanmaktadır. Bu noktalar vücudumuzun iç organları ve iskelet sistemine denk gelen noktaların olduğu bir el ve ayak haritasını oluşturur. Burada bulunan sinir uçlarına bası müdahalesi yapılarak beyindeki hasar görmüş olan sinirlerin uyarılmasını sağlamaktadır. 

           
     Seanslar küçük çocuklar ya da engelliler için bir minder ya da hastaların anne tarafından kucağa alınmasıyla gerçekleşir. Ayrıca Refleksoloji’ nin etkisi yaşa, hastalığın seviyesine, hastanın bünyesine, psikolojisine ve hasta yakınlarının psikolojisine bağlı olarak değişir. Denemek için gelen kişilerin inanmamasından kaynaklanan negatif düşünceler Refleksoloji’ nin etkisini azaltabiliyor. Daha iyi sonuçlar için pozitif bir bakış açısının da etkisi olduğunu düşünüyoruz.  Refleksoloji.  tamamlayıcı ve destekleyici bir yöntemdir.


- REFLEKSOLOJİ TARİHİ -
 - Amerikalı Dr.William H. Fitzgerald çalışmaları sırasında bedeni, ayakta bulunan bazıbasınç noktalarını kullanarak tedavi etme ihtimali üzerinde durdu. M.Ö 3000 yıllarında Çinlilerin yaptığı gibi buna "Bölge Terapisi" adını verdi ve bunu akupunkturla beraber kullandı. Vücudun bazı bölgelerine sıkıca bastırarak veya masaj yaparak oldukça uzakta olan diğer bölgelerinde etki oluşturabileceğini keşfetti.Dr. Fitzgerald 1917 yılında “Bölge Therapy, or Relieving Pain At Home” isimli çok ilginç bir kitap yayınlamıştır. Bu kitapta, değişik aletlerle birlikte ağrıları elleri ve parmakları ile azalttığı hakkındaki başarılarından da bahsetmiştir.

- Eunice Ingham ayağı inceleyerek, ayakta hassas bir nokta bulduğunda bu noktayı vücut anatomisi ile eşleştirerek, ayaktaki alanların vücut organlarıyla olan ilişkisinin haritasını çıkartmıştır.

 - Cherokee kabilesinden olup ayak tedavisi uygulayan Jenny Wallace, “kabilemde ayak üzerinde çalışmak çok önemli bir şifa sanatıdır ve yer almak için hasta olmak gerekmeyen kutsal bir seremoninin parçasıdır.

- Antik çağda eski Yunan döneminde de Refleksolojiye çok benzeyen manuel terapiler yapılıyordu.Refleksoloji insanlığın ortak mirası olarak günümüzde en etkili destek tedavi olmuştur.

- REFLEKSOLOJİ BAŞLICA ETKİ ALANLARI -
Refleksoloji'nin etkili olduğu alanlar daha çok nörolojik problemlerdir. Sadece engelli kişiler değil sağlıklı insanlarda sinir stres ve kronik vücut ağrıları için seans alabilirler.

  • -     SP(SEREBRAL PALSY) 
  • -     OTİZM (İÇE DÖNÜKLÜK)         
  • -     BEL FITIĞI
  • -     EPİLEPSİ (NÖBET-HAVALE)
  • -     MİGREN
  • -     REFLÜ
  • -     HAZIMSIZLIK
  • -     PANİK ATAK                 
  • -     ALT ISLATMA
  • -     DİKKAT EKSİKLİĞİ
  • -     BOYUN FITIĞI
  • -     UYKUSUZLUK
  • -     STRES, ANKSİYETE, DEPRESYON, SINAV STRESİ (KAYGI-BUNUALTI )
  • -     ROMATİZMAL RAHATSIZLIKLAR
  • -     MMR ( MENTAL MOTOR GERİLİK


REFLEKSOLOJİ'DE UYGULAMA VE SÜREÇ

Refleksoloji Nasıl Uygulanır ? 

Bu yönteme göre ellerimiz ve ayak tabanlarımızda vücudumuzun son bulduğu sinir noktaları mevcuttur. Bir başka deyişle her organın el ve ayak tabanında yansıdığı bir nokta vardır. Örneğin; ayaktaki karaciğer noktasına yapılan refleksoloji uygulaması karaciğeri uyarır.
Çoğu zaman özel tasarlanmış koltukta gerçekleşen seanslar 10 dakikadan 45 dakikaya varan sürede gerçekleşir. Tabiki küçük bebekler yada engelliler için çoğu zaman farklı bir uygulama vardır genelde bu tip vakalarda yumuşak bir minder yada hastaların anne tarafından kucağa alınmasını tavsiye ederiz. Bu arada çoğu zaman karşılaştığımız bir soruyu da burada cevaplandırmış olalım refleksoloji etkisi yaşa, hastalığın seviyesine hastanın psikolojisi hatta hasta yakınlarının psikolojisine bağlı olarak değişir.
Bazen sadece denemek için bize gelen kişilerin içindeki kuvvetli şüphenin terapinin verimini düşürdüğünü söylememiz gerekir.yada tam tersi olduğunda refleksoloji tekniğini mantıklı ve bilimsel bulan pozitif bakış açısına sahip kişilerin iyileşme süreçlerinin daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Refleksoloji; en az haftada 1-2 seans olarak uygulanmakta ve ilk belirtileri 10-15 seans arasında görülmektedir. Seanslar 20 dakikadan 45 dakikaya varan sürede kişinin rahat uzanabileceği ya da oturabileceği koltuk veya sedyede gerçekleşir. Gözle görülür çok iyi sonuçlar için 6 ay düzenli olarak devam edilmesi gerekir. El ve ayaklardan yapılan uygulama hastanın durumuna göre değişir. Refleksoloji, fizik tedavi, kullanılan ilaçlar, cihazlarla beraber destekleyici ve tamamlayıcı olarak uygulandığında daha etkili ve kalıcı sonuçlar bırakır. 

************************************************

KONTROL SENDE kitabımı satın alarak hayatınıza  katkıda bulunmak ister misiniz?

KENDİ KENDİNİZİN YAŞAM KOÇU OLUN



***********************************************

Herhangi bir yan etkisi bulunmayıp, insan vücudunu yorgunluk, sinir, stres gibi başlıca sorunlardan arındırır. Refleksoloji uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde beklenmeyen sakıncalı sonuçlar ortaya çıkar. Refleksoloji de rahatsızlıklar uzman kişiler tarafından ayakaltından da tespit edilebilir.


REFLEKSOLOJİ'DE SIKÇA SORULAN SORULAR:

1-     Refleksoloji ile tedavi süresi ne kadardır?

        Öncelikle Refleksoloji'de hiçbir rahatsızlık için belirli bir süre belirlenmemiştir. Kişilerin yada hastaların bünyelerinin fiziksel yada nörolojik durumları birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle seans alacak olan kişilerin en az 4-5 yada 8-10 seans almaları gerekir. Tedavi süreci hastanın o andaki durumuna,yaşına ve psikolojisine göre değişebilir. Bazı rahatsızlıklar için ortalama tedavi süreci aşağıdaki gibidir:
İlk gelişmeler için: 8-10 seans
Bel-Boyun Fıtığı: 20-25 seans içerisinde çok güzel gelişmeler görülebilir.
Migren: 25-30 seans arası tamamen iyileşebilme yada sık geçiren biri için arada sırada olmaya başladığı gözlenmiştir.
Panik Atak: 20-25 seans sonucunda ilaç bırakımı gözlenmiştir.
Engelli Kişilerde: Cp- Otizm- Mmr gibi problemlerde çok iyi gelişmeler için 20-25 seans alınması gerekir.
           Sağlıklı Kişilerde sinir stres yorgunluk ve kronik vücut ağrıları durumlarında ilk seanstan itibaren etkisini göstermeye başlar.Fakat kişinin iş yaşantısı günlük yaşam tarzı sürekli yorucu ve sıkıntılı ortamlarda geçmesi durumlarında belirli aralıklarla seans alınması gerekebilir.

2- Refleksoloji'nin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
          Bugüne kadar herhangi bir yan etki durumu gözlenmemiştir. Fakat Refleksoloji Eğitimi almayan bilinçsiz kişiler tarafından uygulandığında kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

3-Refleksoloji seansı alırken Fizik Tedavi yada ilaç kullanımında değişiklik olur mu?
Refleksoloji Tamamlayıcı ve Destekleyici bir yöntem olduğundan  ilaç bıraktırımı yada fizik tedaviyi bırakma gibi birşey söz konusu değildir. Belirli seanslar sonucunda kişideki iyileşimler sonucu doktor kontrolünde ilaç doz düşümü yada bıraktırım gerçekleşebilmektedir. Engelli kişilerin fizik tedavi süreçlerinde ise herhangi bir değişim olmaz.

4- Refleksoloji uygulama sıklığı nasıldır?
En az haftada 1 gün mutlaka seans alınmalıdır. Kişilerin 1 gün içerisinde alabileceği en fazla seans sayısı ise 3'tür. Kişilere göre haftada 2 - 3 olarakta değişebilmektedir.

5- Refleksoloji kimlere uygulanamaz?
Hamileliğin ilk 6 ayında,
Ateşlenme durumlarında,
Varis,Kanda pıhtılaşma ve kanser gibi durumlarda da uygulanmaz.
Yukarıda sayılan rahatsızlıklar dışında kişilerin durumları Refleksoloji'ye başlamadan incelenir ve uygun görüldüğünde seanslara başlanır.

Detaylı Bilgi İçin (ANKARA)
  
CANAN GÜLER
cananguler06@gmail.com
Tel:0 543 890 88 30
  
 

0 yorum: