Suçluluk Duygusundan Kurtulun


 Hepimizin hayatlarımızın bir noktasında derinden hissettiği bir duygu: Suçluluk duygusu. Birşey yapmak istediniz ama bu duygu sizi engelledi, ya da yapmak istemediğiniz birşeyi bu duygu yüzünden yaptınız. Bu söylediklerimiz size uzak değilse, lütfen okumaya devam edin…
Tahmin edebileceğinizden çok daha fazla insan suçluluk duygusu ile hayatlarını sürdürüyor. Esasında bu, öfke, korku ya da hüzün gibi normal bir duygu da sayılmaz. Suçluluk duygusu, öğrenilmiş bir tepkidir. Suçluluk, yaptığımız ya da olduğumuz birşeyle ilgili olarak sahip olduğumuz olumsuz bir duygudur. Bu duygunun kendimizle alakalı olduğunu sanarız ancak temelinde suçluluk duygusu birisini memnun etmemek, birisini hayal kırıklığına uğratmak ya da birisine belli bir şekilde davranmış olmamakla ilişkilidir.
Şunu hatırlayın: Hiç kimse bir suçla doğmaz. Bu duygu üzerimize ailemiz, akrabalarımız, öğretmenlerimiz ve çevremizdeki diğer kişiler tarafından yapıştırılır. Suçluluk, manipule edici bir duygudur. Büyürken birlikte zaman geçirdiğimiz insanların bizi yönetmesi ve yönlendirmesi ile yakından alakası vardır. Suçluluk duygusunu yoğun olarak hissettiğimizde bu manipulasyonun etkisinde fazla kalmış olduğumuzu anlarız. Bu, “kötü, bencil ya da sevimsiz” biri olduğumuz anlamına gelmez.
Bizi suçluluk duygusu ile doldurmuş olan kişilerin, asıl bencil kişiler olduğunu anlamamız gerekir. Çünkü esasında sağlıklı hiçbir ilişkide suçluluk duygusu oluşturulmaz. Suçluluk duygusu insanın öz benliği dışında kararlar almasına sebep olur. İşte bu yüzden bu duygunun tamamen çözümlenmesi hayati önem taşır. Suçluluk duygusu yüzünden bize uygun olmayan evlilikler yapabilir, hoşumuza gitmeyen bir kariyeri seçebilir ya da pek de haz almadığımız kişilere bağımlı hale gelebiliriz. Suçluluk duygusu mevcutken özgürlük ve özgünlük mevcut olamaz.
Ne mutlu ki, gözümüzü açma ve bu duygunun sağlıklı bir duygu olmadığını fark etme şansımız var. Bizi, suçluluk duygusu yaratarak kontrol etmek isteyenlere karşı herhangi bir zorunluluk içinde olmadığımızı fark etmek zorundayız. Etrafımızdaki bencil tutumlu insanları ve onların üzerimizde oluşturdukları suçluluk duygusu enerjisini fark etmek ve kendi özümüze ulaşma yolunda istekli olmak bunun için ilk adımdır. Kendi özgünlüğümüz her zaman bizi bekler, yeter ki biz bunu yaşamaya istekli olalım. Kendimizi suçluluk duygusunun esaretinden kurtardığımız ölçüde çevreye verdiğimiz tepkiler de değişecektir ve daha doyumlu ilişkiler kurabiliyor olacağız.
   Hemen şimdi, omuzlarınızdaki bu yükten, suçluluk duygusundan kurtulun. O, size ait bir duygu değil.
 Alıntıdır.
PINAR TAŞKIN


************************************************

KONTROL SENDE kitabımı satın alarak hayatınıza  katkıda bulunmak ister misiniz?

KENDİ KENDİNİZİN YAŞAM KOÇU OLUN


***********************************************

1 yorum :

  1. Pınar hanım teşekkürler ama bazen de suçluluk duygusu duymamız gerektiren hareketler yapmışızdır. Yada yapıyoruz. Pişman oluyoruz. Her şeyi kontröl etmek zor keşke edebilsek suçluluk duymasak.

    YanıtlaSil