Problem Çözebilen Olduğumuzu Kanıtlamak için Problem Yaratmak



Yaşamımızda yaptığımız şeylerden biriside kendimizi anlamaya ve bu dünyadaki durumumuzu anlamlandırmaya çalışmaktır.
Kim olduğumuzu neyi yapıp neyi yapamayacağımızı anlamaya çalışmak için kendimizi test edeceğiz durumlar yaratırız.
En çok yaptığımız şeylerden biriside kolaylıkla ulaşabileceğimiz bir şeyi ya da durumu ulaşılmaz yada yapılamaz yapıp ona ulaşan veya onu yapmayı ya da olmayı başaran olmaya çalışmaktır. Onu çözülmesi gereken problem ya da sorun haline getirmektir.

Problemi çözen olmak bize kendimizi iyi hissettirir. İşe yarar hissettirir. Dünyada olmamızın anlamlı olduğunu hissettirir.
Bu durumu kendimizi güçlendirmek için egzersiz olarak yaparsak ve aslında yarattığımız şeyi kendimiz yarattığımızın farkında olursak bu durum eğlenceli ve keyifli olabilir.
Ancak bir çoğumuzun yaptığı şey bunun bir antrenman yada tatbikat olduğunu görmek yerine bu durumu bilinçsizce kısır döngü olarak yaşamlarının bir parçası yapıp kendi başarı ve başarısızlık tanımlarının referansı olarak almaktır.

Problem ve sorunları kendimizi test etmek adına egzersiz için kendimizin yarattığının farkında olmak yerine onu dışarıdan ve kendi yaşamımıza saldırı olarak gelen şey olarak algıladığımızda onunla mücadeleye giren kişi oluruz.
Enerjimizi bir kısmını kendi yarattığımız şeyi yok etmek için kullanırken bir kısmını da onu beslemek için kullanırız. Kendi içimizde yarattığımız bir durum olduğu içinde kısır döngü içinde kalırız.
Yapmamız gereken en güzel şey yaşamımıza yukarıdan ve dışarıdan bakmak ve gerektiğinde soru sormaktır.

Kim olduğumuzu anlamak için ne yapıyoruz, nasıl davranıyoruz, hangi alanda problemler yaratıyoruz?
Enerjimizin ne kadarını kendi kuyruğunu kovalayan kedi olmak için kullanıyoruz?
Hiçbir şey yapmamaktan canımızın sıkılmaması için bizi meşgul edecek problem yaratmanın değeri ne?
Bir şeyi başarabileceğini, bir şeyi çözebileceğinizi birşeyden kurtulabileceğinizi kanıtlamak için problem yaratmanın veya sorun sahibi olmanın değeri nedir?
Kendimizi kanıtlamak için sorun ve problem hikayelerine sahip olmak yerine neşeli keyifli şeyler yaratan durumlara odaklansaydık bu yaşamımızda ne yaratırdı?
Kim olurduk?
Nasıl bir hayatımız olurdu?
Daha başka neler mümkün?

Halis Şahin

0 yorum: