Bir şeyleri halletmek

 


İnsanlar bir şeyleri halletme konusunda sorun yaşadığında bu neredeyse her zaman stratejilerinin çok fazla gereksiz ayrıntı ile dolu olmasından kaynaklanır. Çok fazla adım ya da çok fazla içsel diyalog söz konusu olduğunda kendinizle çok fazla mücadeleye girişirsiniz. Göreceli olarak basit işler yaparken bile tüm bu aşırı duygulara sahip olursunuz.



Tabii ki eğer karmaşık bir şey yapacaksanız karmaşık bir stratejiye sahip olmak gerçekten kolaylık sağlar ama basit bir şey yapacaksanız stratejinizin aynı şekilde basit olması gerekir.

Bunun nasıl yapılabileceğini anlamak için tembel insanlara bakmak yararlı olabilir. Tembel insanlar asla yapmaları gerekenden fazlasını yapmazlar. Tembel insanlar işleri kendileri için kolaylaştırırlar.

Ben temel olarak oldukça tembel biriyim, bu yüzden basitliğin değerini anlıyorum. Birçok şeyi kolay yoldan yapıyorum. Gözlüklerimden birini bilgisayarımın üzerinde bırakıyorum, böylece çalışmak için bilgisayarın başına oturduğumda, 'Hay aksi, gözlüğümü unutmuşum,' diyerek kalkıp onları aramak zorunda kalmıyorum. Ucuz, herhangi bir eczaneden aldığım on dolarlık bu gözlük beni günde 95 kere yerimden kalkmaktan kurtarıyor.

Saygın bir tembel insan tembellik yapmak üzere plan yapar ve hayat böylece çok daha kolay olur. Ama eğer bunu yapar ve sonra unutur, başka bir şeyden endişelenirseniz bu sadece çok fazla iş yükü yaratır; eğer 'Ne yapalım, ben organize olan biri değilim,' diyorsanız işin gerçeği siz organize birisiniz ama bunu çok akıllıca olmayan bir şekilde yapıyorsunuz. Siz organize olan birisiniz çünkü bir şeyleri her zaman aynı şekilde yapıyor ya da yapmıyorsunuz. Eğer organize biri olmasaydınız bu rastgele bir şekilde gerçekleşirdi ki bu böyle değil.

Kafanızın içindeki plan çok karmaşıksa ve istediğiniz bir şeyi unuttuysanız 'Bundan sonra evden çıkmadan önce bunu anımsayacağım,' diyeceğinize, 'Bunu anımsamalıydım,' 'Bunu unutmamam gerekiyordu,' diyorsunuz.

Basitçe ifade etmek gerekirse: Eğer kendinize kötü komutlar verirseniz kötü şeyler olur.

Kötü komut bir şeyin doğru ya da ahlak dışı olup olmadığı ile ilgili değildir, onun nasıl ifade edildiği ile ilgilidir. Birçok insan kendisine neyi yapmaması gerektiğini söyler ve sonra planladıklarını düşündükleri şey olmadığında şaşırırlar. Eğer kendinize 'Bu telefon numarasını unutmamalıydım,' diyorsanız beyninizin duyduğu şey, 'Bu telefon numarasını unut, bu telefon numarasını unut,' cümlesi olur ve doğal olarak siz de onu unutursunuz.

Bir restoranda yemek yediğim zaman, neredeyse her seferinde anne ya da babalardan biri çocuklarının bir bardak suya uzandığını görür ve 'Sakın dökme!' diye seslenirler ve o anda su dökülüverir çünkü bilinçaltı cümleyi olumsuz hale getiren kısımları anlamaz.

Kendinize komutlar verirken bunu işe yarayacak bir şekilde yapmanız gerekir. Benim önerdiğim şey şu: Nispeten önemsiz işlerle ilgili küçük görsel imajlar oluşturacağınız basit bir deneme yapın, bu işler anahtarı, çantanızı almayı anımsamak gibi şeyler olabilir. Evden çıkarken gözünüzün önünde, erişebileceğiniz bir yerde olabilmesi için onu nerede tutmanız gerektiğini bulun. 'Bunu sonra nerede kullanacağım?' gibi sorular sormayı alışkanlık haline getirin. Bu sihirli bir sorudur. Böylece onu gerekli yere koyduğunuzda bir daha evden çıkmaya hazır olduğunuz zamana kadar onunla ilgili herhangi bir endişe duymanız gerekmez.

Basit bir stratejiyi yerleştirmenin hızlı yolu şudur: Kendinizi bu işi yaparken görün, sonra içine adım atın, işte o anda o şeyi hemen yapın, böylece bu hızla bir alışkanlık haline gelecektir.

 

Richard Bandler

TRANSFORMASYON

0 yorum: