Bize Engel Oluşturan Yedi Endişe -2

 

2. Yeterince zeki olmama endişesi

Belki de yeterince zeki olmamaktan endişe ettiğiniz için özgün liderliğinizi sergilemekten çekiniyorsunuz. Belki de doğru diplomaya, yeterliliğe veya eğitime sahip olmamaktan korkuyorsunuz. Diploma sahibi olmamak sizi engellememeli ancak diploma sahibi olmama endişesi, sizin kendinizi geri planda tutmanıza neden olabilir.



Hemen hemen her zaman diploması olmamasına rağmen tarihi değiştiren biri vardır. Bir başkasının hayatının sadece küçük bir bölümünü inceleyen insanların doktora derecesi alabileceğini ve bu ortalama doktoranın lisans derecesini almasının ardından yaklaşık dört yıl daha sürdüğünü biliyor muydunuz?  Dolayısıyla 30 ila 70 yaşlarındaysanız, 7 ila 17 doktora derecesi değerinde deneyime sahipsiniz demektir. Bir gün birisi, sizin hayatınızı inceleyerek doktora yapabilir — tabii eğer kendinizi onurlandırır ve sıra dışı bir şey yapmak için imkân tanırsanız. Sizden gidip aynaya bakmanızı ve kendi kendinize şöyle demenizi istiyorum: "Ben şaşırtıcı derecede zekiyim ve hayatım bana pek çok doktora derecesi kazandırdı!”

Size ileri bir eğitim almayın demiyorum. Ben de yaklaşık on yıllık üniversite eğitimi ve mesleki eğitim aldım. Sonra yoğunlaştırılmış bir programla çeşitli şekillerde ileri eğitime devam ettim.

 

Ben ister kendi kendini yetiştirmek şeklinde, ister başka birinden eğitim almak şeklinde olsun, eğitimden yanayım ancak diplomaya ya da herhangi bir okulun standartlarına sahip olmayışınızın sizi hayallerinizden alıkoymasına izin vermenizi istemiyorum. Çünkü çoğu okul, kendiniz için belirlemenizi umduğum standartlardan daha düşük standartlar belirleyecektir. Hatta en iyi üniversiteler, öğrencilerinden gerçek iş dünyasında başarılı olmak için gerekenden çok daha azını talep ediyor. Yani düşük standartlara bağlı kalmayın, en yaratıcı hayallerinizin peşinden gidin.

Lise mezunu bile olmayan ama bugün multimilyoner, milyarder ve hatta çeşitli alanlarda dünya lideri olan kişilerin listesini yapabilirim. Yüksek lisans derecemi almadan önce ben de bu liderlerden biri olmak istiyordum, çünkü dünyaya bir katkı sağlamak niyetindeydim. Sağlamak istediğim belli belirsiz bir katkı değildi, bir iz bırakmak ve tarihe akılda kalır bir katkı sağlamak istiyordum. Bunu başarmak için dünyaya yeterince hizmet edebilmeye can atıyordum. Bu tür bir iz bırakmanın en etkili yolu, özgün olmaktır - ayağa kalkıp, sahip olduğunuz herhangi bir sabit inanç sisteminin sınırlarını aşmaktır. Esas mesele, diplomanız olsun ya da olmasın, kendi derinliklerinizde gerçekten muhteşem bir şeye sahip olduğunuzu bilmektir: Sıra dışı bir birey ve eşsiz bir lider olma gücü.

İçinizdeki liderin gün ışığına çıkmasına izin verseydiniz ne olurdu merak ediyorum. Kendinize gerçekleştirmeye yönelik çaba göstermeye istekli olduğunuzu bildiğiniz, sosyal açıdan  etkili hedefler belirleseydiniz ne olurdu merak ediyorum. Bu hedeflerinizi, atacağınız her bir adıma karşı gelişlerin üstesinden gelebileceğiniz ve pes etmeksizin onların peşinden gide-  bileceğiniz şekilde küçük parçalara ayırsanız ne olurdu merak ediyorum. Etrafınız bu hedeflere ulaşmanızı isteyen insanlarla dolu olsaydı ve liderlik vizyonunuza bütünüyle odaklanabilmeniz için elinizden geldiğince diğer insanlara -arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza, çalışanlarınıza- yetki verseydiniz ne olurdu merak ediyorum. Daha zeki olduğunu düşündüğünüz herhangi birinin özelliklerine sahipken, misyonunuza —en önemli değerlerinizin yansımasına- odaklanmanızın, sizi zekâ, yeterlilik, diplomalar konusundaki tüm endişelerinizden kurtardığını, etkinizi güçlendirip içinizdeki lideri açığa çıkarmanızı sağladığını fark edeceksiniz.


Değerler Prensibi Kitabından

 John DEMARTİNİ

 

*****

 

Halis ŞAHİNER

 

Daha fazla bilgi ve yaratım araçları için online atölye

çalışmalarıma katılabilir veya kitaplarımı satın alabilirsiniz.

 

İletişim: 0 553 06 00 464




Kontrol Sende - Çekim Yasası ve Bilinçaltı Dönüşüm Rehberi Kitabı - 2019 - 2 nci Baskı


 KONTROL SENDE
İzin Ver GELSİN, İzin Ver OLSUN
Çekim yasası ve Bilinçaltı Kayıt Dönüşüm Rehberi

Düzenlemiş İkinci Baskı
Sayfa : 312

************************************************


Bilinçli Yaratma Sanatı Kitabı


Daha İyi Bir yaşam için

BİLİNÇLİ YARATMA SANATI


Sayfa : 256


******************************

Kitapları Temin İçin : cekimyasasi@hotmail.com

Tel/Whatsapp : 0 553 06 00 464

0 yorum: