Aşağıda yer alan kuralları dikkate alırsanız işletmenizin sonraki yıllardaki performansına güvenebilirsiniz.
Doğru fiyatlandırma stratejisi
Fiyatlandırma yaparken hedef pazarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Pazarda en ucuz veya en pahalı olmak yerine, ürüne ve pazardaki genel fiyatlara göre bir strateji belirlemek yararınıza olacaktır. Çok düşük fiyatlandırma stratejisi sizi gereğinden fazla çaba harcayarak küçük gelirler peşinde koşmaya iter. Yüksek fiyatlandırma sistemi ise pazarlamayı zorlaştıracağından, aslında her ikisi de çok tercih edilen durumlar değildir. Ürün/fiyat politikasının doğru belirlenememesi birçok işletmenin düştüğü hatalar arasında yer alıyor.
Doğru zamanlama
İş kurma sürecinde, gereksiz acelecilik hatalara, işi çok ağırdan almak ise trenin kaçmasına neden olabiliyor. Zamanlama hatası, girişimcilerin düştüğü önemli hatalardan biri. Faaliyet göstereceğiniz alandaki gelişim trendini, birkaç yıl sonrasını da hesaba katarak araştırmanız çok önemli. Bu süreçte Türkiye ve dünyadaki genel ekonomik göstergeleri de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Kontrollü büyüyün
Yeni pazarlar araştırmak, bulmak, yatırım yapmak güzel. Ancak, bunun öncesinde şirketinizin konuya ne kadar hazırlıklı olduğunu da gözden geçirmelisiniz. Büyüme aşamasında yeterli hazırlığın olmaması, işletmeleri bekleyen önemli tuzaklardan biri. Büyümenin aynı zamanda maliyetlerinizi artıracağını unutmayın. Bu durum, nakit ihtiyacınızı da büyük oranda artıracaktır. Bunun için işletmelerin kontrolsüz büyümekten kaçınmaları gerekiyor. Plansız ve programsız büyüme çabaları, şirketlerin elindekini de kaybetmesine neden olabiliyor. Ayrıca, yönetim kadronuzun yetenek ve becerilerinin büyüme planlarınızla paralel olması gerekiyor.
Satışa odaklanın
Yeni kurulan bir işletmenin öncelikli hedefi tabi ki satış olacaktır. Bununla birlikte şirketin bir organizma bütünü olduğunu unutmayın. Organizma içindeki çürük veya hastalıklı bir yapı, neticede bütünü etkileyecektir. Sadece satışa odaklı bir sistem kurulması, çok sık karşılaşılan bir hatadır.
Hizmet ve servis kalitesini dikkate alın
Sadece satış odaklı bir yapıya odaklanmanın getirdiği tuzaklardan biri de hizmet ve servis kalitesinin ikinci planda kalması. Satış kadar önemli olan hizmet ve servis konusu, sizin pazardaki mevcudiyetinizi direkt etkileyecek bir konu. Dolayısıyla sisteminizi kurarken, hizmet ve servis kalitesini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Rekabet planı geliştirin Yeni kurulan bir işletmede uzun vadeli rekabet stratejisi bulunmaması girişimcilerin düştüğü tuzaklardan biri. İşletmenizin orta ve uzun vadeli stratejilerini belirlerken pazar ve piyasa odaklı olarak, rakiplerin muhtemel hareketlerini tahmin ve takip etmek şirketinizi rekabette bir adım daha öne çıkaracaktır. Nakit akışını planlayın İşletmenizin hem kuruluş hem de büyüme aşamasında karşılaşacağınız önemli sorunlardan biri, nakit akışının kontrolüdür. Örneğin, perakende sektöründe eğer büyük satıcılarla çalışıyor veya çalışmayı planlıyorsanız, söz konusu şirketlerin tedarikçileriyle olan ilişkilerini yakından takip etmeniz gerekiyor. Zira bu tür işletmeler satış ve müşteri gücüne bağlı olarak tedarikçilerine oldukça uzun vadeli ödeme planları önerebiliyor. Şirketinizin kuruluş ve büyüme aşamasında hem müşteriler hem de tedarikçilerle olan nakit akışının yönetilmesi büyük önem kazanıyor.
Reklâma yeterli kaynak ayırın
Pazarlama uzmanlarının dediği gibi: "Pazarlama bugünün değil, yarının satışlarını artırmaktır. Bugünün satışları satıcının işidir." Bu nedenle şirketinizin vizyonunu belirlerken, pazarlama konusunda uzun vadeli strateji oluşturmanız şart. Kısa süreli satış hedefleri, girişimcilerin iş kurma sürecinde düştüğü yanılgılardan biridir. Bundan kurtulmak için sürekli ve stabil bir pazarlama ve reklam stratejinizin bulunması gerekiyor.
Sakin olun, panik yapmayın
Kendi kurduğunuz işi duygularınızdan tamamen bağımsız olarak yönetmeniz çok zor, bu bir gerçek. Ancak doğru kararlar almak için doğru duygularınızı harekete geçirmelisiniz. Duygusal etkilerle alınan panik kararlar, işletmeleri büyük sıkıntı içine sokabiliyor. Doğru karar almak için, duygularınızı kontrol altına almanız ve panik halinden uzak durmanız gerekiyor.
Hatalardan ders alın
Alınan hatalı kararlardan zamanında geri dönebilmek, manevra kabiliyeti nispeten kolay olan küçük işletmeler için oldukça önemlidir. Şirket içi yönetim organizasyonundaki hataları belirlemek ve analiz etmek küçük dalgaları tsunami etkisiyle yaşayan küçük işletmeler için hayati önem taşıdığını unutmamak gerekiyor. Girişimci, dünya trendlerini yakından takip etmesi gereken kişidir. Dolayısıyla, girişimcinin dünyadaki gelişmeleri okuyabilmek için kendi kişisel gelişimine de gerekli önemi vermesi gerekiyor. Unutmamak gerekir ki girişimcinin vizyonu, kurduğu şirketin vizyonuna da yansıyacaktır.
İş yükünüzü paylaşın
Şirketinizin profesyonel olmadığı konularda, işleri outsource etmekten kaçınmayın. Her işi kendiniz yapamazsınız. Bazı işleri outsource ederek, kendi faaliyet alanınıza daha rahat odaklanabilirsiniz. Bu konudaki organizasyonunuzu iyi yapın.
Spesifik alanları-pazarları keşfedin
Çalışanlarınızın fikir üretmesi, sizin bazı spesifik alanları fark etmenize de yardımcı olabilir. Sektörünüzde çalışan bazı işletmelerin bazı alanları es geçebileceğini unutmayın. Bu alanları bulmaya çalışın.
0 yorum: