EFT-Duygusal Özgürleştirme Tekniği



E.F.T basit anlamda nedir ?
EFT – “Emotional Freedom Technique”, yani
“Duygusal Özgürlük Tekniği”
Tüm fiziksel, zihinsel, ruhsal sorunların, hastalıkların altında, enerji sistemimizdeki tıkanıklıklar yatar.
(bağımlılıklar, fiziksel rahatsızlıklar, korkular, fobiler, depresyon,Vs…).
EFT, bu tıkanıklıkların ortadan kaldırılmasında kullanılan yöntemdir…
EFT, yazının ortasında görebileceğiniz üzere sayısız sorunun çözümünde uygulanabilir.
Uygulamayı öğrenmek başlangıçta zor görünebilir ancak bir kere öğrenildiğinde çok kolaydır. Bir çok sorununuza yarım saat gibi kısa bir sürede çözüm bulabilirsiniz.


  EFT çok basit bir dizi işlem yapılan bir yöntemdir. Bu basitliğine rağmen, tüm yemek tariflerine benzetilir; her basamağı aynen tanımlandığı gibi uygulamazsanız, istediğiniz sonucu alamazsınız. Bu nedenle aşağıdaki basamakları iyice dikkatle incelemeli ve uygulamalısınız.


EFT’nin dört temel basamağı vardır: Ana Reçete  olarak adlandırılır.
1. Kurulum
     a. Odaklanma
     b. Değerlendirme (Ölçme)
     c. Onaylama
2. Vuruş serisi (Hatırlatıcı tanım söylenerek vurulur)
3. Dokuz Gamut noktası ve göz hareketleri
4. Vuruş serisi


Kurulum bölümünde ovalayarak, izleyen uygulama boyunca ise işaret ve orta parmaklarınızın uçlarını kısa, orta şiddette, hissedilir vuruşlar  (tapping) yapmak için kullanacaksınız. Vuracağınız noktalar bedendeki meridyenlerin uç noktalarıdır ve bedenin iki yanında simetrik olarak yer alırlar. Bu noktalar deri yüzeyine yakın olduğu için, meridyenlerin daha derinde gömülü bölümlerinden daha kolay ulaşılan noktalardır.
Burada anlatılan dört aşama her turda uygulandığında bütün meridyenlerin uç noktalarına vurulmuş olur. Bazen kısaltılmış vuruş serisi de uygulanabilir, çünkü ilk yedi meridyene dokunulduğunda duyguların yoğunluğunda belli bir değişim hissediliyorsa, demek ki tıkanıklık bu ilk meridyenlerdedir ve parmaklardaki meridyenlere vurulması gerekmeyecektir.
Bununla birlikte, biz burada tüm aşamaları her seferinde uygulamanızı öneriyoruz, böylece açıkta kalan nokta bırakmadığınızdan emin olacaksınız. Tüm prosedür çok kısa sürdüğü için sorun yaratmayacaktır.

Ana Reçete 1. Kurulum
• Odaklanma
• Ölçme
• Onaylama  “Bu ......(sorunuma) .... rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum”  (Üç kez söylerken “Hassas nokta” yı ovalayın ya da “Karate Kesme” noktasına vurun)
2. Vuruş serisi


Kaş ucu, göz yanı, göz altı, burun altı, çene, köprücük kemiği, kol altı, başparmak, işaret parmağı, orta parmak, küçük parmak, karate kesme noktası (Bu noktalara yedişer kez vururken “Hatırlatıcı tanım” yüksek sesle söylenir)
3. Dokuz Gamut ve göz hareketleri
• Gözlerinizi  açın.
• Gözlerinizi kapayın.
• Gözleriniz açıp sağa, en aşağıya bakın.
• Sola en aşağıya bakın.
• Oturduğunuz yerden yukarı, düz bir çizgi izleyerek başınızın tepesine bakın.
• Saat yönünde, gözlerinizle çizebileceğiniz en büyük çemberi çizin. Burnunuzu çok büyük bir saatin merkezine yapışmış gibi düşünün ve her rakamı mutlaka görmeye çalışır gibi büyük bir daire çizin.
• Aynı şeyi saatin ters yönünde yapın.
• İki saniyeliğine “İyi ki doğdun .....” mırıldanın.
• Hızla birden beşe kadar sayın.
• İki saniyeliğine “İyi ki doğdun .....” mırıldanın.

4. Vuruş serisi (Bedenin diğer tarafındaki aynı noktalar)
Kaş ucu, göz yanı, göz altı, burun altı, çene, köprücük kemiği, kol altı, başparmak, işaret parmağı, orta parmak, küçük parmak, karate kesme noktası (Bu noktalara yedişer kez vururken “Hatırlatıcı tanım” yüksek sesle söylenir)

Başa dönerek yeniden değerlendirme
Onaylamayı  “Geriye kalan ......... e rağmen, ...............” diyerek yenileme ve hatırlatıcı tanımı “Geride kalan ......” şekliyle söyleyerek yeni seriyi uygulama


Uygulama Ayrıntıları
1. Kurulum
a. Odaklanma
Bu ilk aşama, EFT tekniğinin en önemli aşamasıdır. Bu aşamada hangi sorun üzerine odaklanacağımızı belirleriz ve dikkatimizi tamamen buna veririz. Bu şekilde sorunu enerji bazında yüzeye çıkarırız ve ardından gelen basamaklar için tam bir hazırlık yapmış oluruz.
Odaklanma ve sorunla iletişim kurma aşaması ne kadar iyi yapılırsa EFT uygulamasından alacağınız başarı da o kadar yüksek olacaktır. İçtenlikle ve tam bir dürüstlükle duyguyu tanımlayın.
Yüksek sesle sorunu belirtin:
“Yükseklikten korkuyorum”
“Çok şişmanım”
“Başım ağrıyor”
“Kendime güvenemiyorum”
“Ölmekten korkuyorum”

b. Ölçme
Bu duygunun ya da rahatsızlığın o andaki yoğunluğunu ölçün.
10 = en yüksek
0 = hiç yok
Eğer ölçemiyorsanız sorunu derinlemesine düşünün, gözünüzün önünde bir film gibi canlandırın ve oluşan duygunun yoğunluğunu “Çok - Orta - Az” gibi bir şekilde değerlendirin. Hiç yapamıyorsanız bu ölçme aşamasını  hassas noktayı ovaladıktan sonra bir kez daha deneyin.
c. Onaylama (Kabul)
Yine bu aşamada, sorunumuzun giderilmesine engel olabilecek “Ters Yüz Olmuş Ruh Hali” ya da “Psychological Reversal: PR” adı verilen  koşullar giderilir.
PR tıpkı elektrikli bir alete, örneğin bir radyoya pil yerleştirirken yaptığımız bir hataya benzer: Pilin kutuplarını ters yerleştirdiğimiz zaman aletimiz çalışmaz. Bizim meridyenlerimiz de kutupsal olarak ters yüz olabilir; dolayısıyla ruh halimiz de etkilenir ve iyileşmeyen, kronikleşen birçok sorunumuzun altında şu tatsız gerçek yatabilir: Biz bir yandan sorunumuzdan kurtulmak isteriz, bir yandan da hiç istemeyiz, çünkü bu sorun sayesinde sağladığımız  yanlış bir  “fayda” vardır.
Örneğin:
• Sigarayı bırakmak isteyen kişiler, bir yandan da tütünden aldıkları “keyiften” mahrum olmak istemezler.
• Zayıflamak  isteyen birçok kişi, duygusal korunma sağlamak ya da gerginliğini yatıştırmak istediğinde gider, buzdolabında ne bulursa atıştırır.
• Hastalıklarının iyileşmesini isteyen bazı insanlar, iyileştiklerinde ilgi odağı olamamaktan korkar, sevgi eksikliği çekeceklerini sanıp tedavilerini engellerler, hatta  yeni rahatsızlıklar çıkarırlar.
• Başarılı olmak isteyen birçok kişi, başarılı olduklarında bunu sürdürememekten, hemen yitirmekten korkarlar,  bu hayal kırıklığını ya da yüksek tempolu çalışma hayatını yaşamaktansa, başarısız olmalarına neden olan her şeye sığınmaya ve mazeret üretmeye devam ederler.

• Çok para elde etmeyi isteyen sayısız insan, bir yandan da paranın mutluluk getirmediğine, dost kaybettirdiğine ve insanın karakterini bozduğuna inanır.
Tanıdık geldi mi? PR, tüm duygusal sorunların %40’ında yer alan gerçek bir olgudur ve EFT uygulamasının işleyebilmesi için ortadan kaldırılması gerekir.
Bunu yapmak için, toptancı yaklaşımla, PR olsun olmasın her vakanın “Kurulum” aşamasında aşağıdaki iki basamak uygulanır:

1. Bir yandan göğüsteki “Hassas Nokta” parmak uçlarıyla ovalanırken (ya da eldeki “Karate Kesme” noktasına sürekli vurulurken)
2. Diğer yandan onaylama cümlesi üç kez inanılarak ve yüksek sesle tekrarlanır.
Onaylamalar/ Olumlamalar
Ters yüz olmuş ruh hali, yani PR,  olumsuz düşünce içerdiği için, olumlama cümlesi bunu etkisiz ve kutupsuz hale getiren bir cümle olmalıdır.
Genel yapısı şöyledir:
Bu ______________________’ime rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
Buradaki boşluğu iyice ayrıntılı bir şekilde tanımladığımız sorun ile dolduruyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse:
• Bu yükseklik korkuma rağmen,  kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Her gece gördüğüm berbat kabuslara rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• İşimi kaybetmem nedeniyle yaşadığım gelecek ile ilgili endişelerime rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Bu sevgiyi ve ilgiyi hak etmememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Bu keskin bel ağrılarıma rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Anne ve babama duyduğum öfkeye rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Sevgilimin beni terk etmesi nedeniyle yaşadığım bunalıma rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Eşimin hastalanmasından ötürü kendimi suçlu hissetmeme rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Değişmek istemememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Kızgınlığımı sürdürmek istememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Alkol bağımlılığımdan kurtulmak istemememe rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Kendimi çirkin bulmama rağmen, kendimi seviyorum ve tamamen ve derinden kabul ediyorum.
• Yanlış yapmaktan çok korkmama rağmen, kendimi tamamen ve derinden, yargısızca kabul ediyorum.
Bu örnekler çoğaltılabilir. PR’yi ortadan kaldırmak için, bu olumlama cümlelerini söylerken
• İnanmasanız da söyleyin, inanmanız gerekmez
• İnanarak ve vurgulayarak söylerseniz daha iyidir
• Yüksek sesle  söylerseniz daha iyidir
• Bulunduğunuz ortam uygun değilse alçak sesle mırıldanın ya da içinizden söyleyin
Hassas Nokta
Bedenimizin üst kısmında, göğüs ortalarında iki “Hassas Nokta” vardır. Burası biraz ovalandığında hassasiyet, hatta hafif acı hissedilir, çünkü lenf tıkanıklıklarının oluştuğu yerdir. Yerleri tam olarak bulabilmek için; kaburgalarınızın ortasındaki kemiğin üst ucu “U” şeklindedir, bunu bulduktan sonra  7-8 cm aşağıya ve oradan da yine 7-8 cm sağa veya sola gidildiğinde her göğsün üzerindeki hassas noktayı bulabilirsiniz.
Bu noktalar ovalanacağı için,  herhangi bir nedenle kullanamıyorsanız, (ameliyat vb) ellerdeki  “Karate Kesme” noktalarına kısa vuruşlar yaparak da olumlamaları tekrarlayabilirsiniz. Yine de deneyimler göğüsteki hassas noktaların kullanılmasının daha etkili olduğunu göstermektedir.
2. Vuruş Serisi
Vuruş yaparken iki elinizin de parmak uçlarını kullanabilirsiniz. Yazı yazarken kullandığınız eli kullanmanız daha kolaydır. İşaret parmağınızı ve orta parmağınızı birleştirin ve sağlam bir şekilde, fakat acıtmadan orta  şiddette vurun. Zaten bu noktalar nispeten daha hassastır. Fazla güçlü vurduğunuzda aşırı acıtabilir ya da çürümelere, morarmalara neden olabilirsiniz.
Her noktaya yaklaşık yedi kez vurmanız önerilir. Başka birine uygulama yaparken içinizden sayabilirsiniz. Kendinize vururken bir yandan “Hatırlatıcı tanım” tekrarlayacağınız için, kaç kez vurduğunuzu sayamazsınız. Bunun yerine,  üç kez hatırlatıcı tanımı söylediğinizde diğer noktaya geçebilirsiniz.
Yani 5-9 arası vuruş sayısı yeterlidir.
Hatırlatıcı tanım  : Onaylama cümlesinde belirttiğiniz sorunun birkaç sözcükle özetlenmiş halidir ve vuruşlar sırasında yüksek sesle tekrarlanmalıdır. Böylelikle odaklanmanın sürdürülmesi sağlanır. Bulunduğunuz ortam nedeniyle yüksek sesle söyleyemeyecekseniz, mırıldanın ya da içinizden sürekli tekrarlayın.
Sorunu aynı sözcüklerle özetlemeye özen gösterin.
Örnekler:
*** Onaylama cümlesi:
“Başarısızlıktan korkmama rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum”
Hatırlatıcı tanım:
“Bu başarısızlık korkusu”
*** Onaylama cümlesi:
“Babama karşı duyduğum öfkeye rağmen, kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum”
Hatırlatıcı tanım:
“Bu babama karşı öfke”
Vuruş Noktaları
Kaş ucu : Kaşın başladığı, altındaki kemiğin burun ile birleştiği nokta
Göz yanı : Gözün dış köşesindeki kemiğin üzerindeki nokta
Göz altı : Tam karşıya bakarken gözbebeğinin iki buçuk santim altındaki         kemiğin üzerindeki nokta
Burun altı : Burnun hemen altındaki, dudak üstünde orta nokta

Çene: Çenenin alt sınırı ile alt dudağın ortasındaki nokta
Köprücük Kemiği : Köprücük kemiği ile ilk kaburganın göğüs kemiği ile birleştiği nokta, tam olarak göğsün ortasındaki kemiğin üst bölümündeki “U” şeklindeki boşluktan aşağı iki-üç santim kadar inip sağa/sola iki-üç santim gidince bulduğunuz nokta) Bu nokta kemik üzerindedir. Kravat takıyor olsaydınız, kravatınızın iki ucu yaklaşık bu noktalara rastlardı.
Kol altı : Koltuk altında, biraz aşağıda bulunan nokta (Erkeklerde meme ucu hizasında, kadınlarda ise sutyenin kol altına dönen bölümünün ortasında bulunan nokta)
(Parmakların hepsinde, avcunuzu yere tuttuğunuzda, tırnağın size bakan tarafında bulunan kenarındaki nokta)
Başparmak tırnağı köşesi
İşaret parmağı tırnağı köşesi
Orta parmak tırnağı köşesi
Küçük parmak tırnağı köşesi
Karate kesme noktası : Bilek kemiği ile küçük parmağın dibi arasında, elin etli kısmında tam ortadaki nokta. (Karate kesme hareketi yaparken kullanılan yerin ortasında)
3. Dokuz Gamut
Dokuz Gamut noktası, elin üst tarafında, küçük parmak ile yüzük parmağından aşağı inilerek kemiklerin üçgen yaptığı yerde, üçgenin alt köşesindeki noktadır. Bu noktaya sürekli vurarak göz hareketleri yapılır ve başın hiç oynatılmamasına dikkat edilir.
Bu basamak ilk vuruş serisi tamamlandıktan sonra, beynin işlevlerini canlandırmak, harekete geçirmek için yapılır.
Başı sabit tutarken ve el üzerindeki dokuz gamut noktasına sürekli vururken:
1. Gözlerinizi  açın.
2. Gözlerinizi kapayın.
3. Gözleriniz açıp sağa, en aşağıya bakın.
4. Sola en aşağıya bakın.
5. Saat yönünde, gözlerinizle çizebileceğiniz en büyük çemberi çizin. Burnunuzu çok büyük bir saatin merkezine yapışmış gibi düşünün ve üzerindeki her rakamı mutlaka görmeye çalışın.
6. Aynı şeyi saatin ters yönünde yapın.
7. İki saniyeliğine “İyi ki doğdun .....” melodisini mırıldanın. (Daha doğrusu, şarkıyı ağzınız kapalı, ama ses çıkararak söyleyin)
8. Hızla birden beşe kadar sayın.
9. İki saniyeliğine “İyi ki doğdun .....” mırıldanın.
Derin bir nefes alıp, verin.
Bu sırayı izlemeye dikkat edin, göz hareketlerinin sırası değişse de, son üç adımı mutlaka belirtilen sırayla yapın. Burada beynin önce sol lobu, sonra sağ lobu ve yine sol lobu harekete geçirilir.
4. Vuruş Serisi
Vuruş serisini bedenin diğer tarafındaki noktalarla,  aynı sırayı izleyerek tekrarlayın. Derin bir nefes alıp, verin.
Duyguların yoğunluğunu yeniden değerlendirin.
Bu adımda inişler veya çıkışlar yaşanabilir. Yeniden ilk vuruş serisi ile devam edin. Her sefer onaylama cümlesine “Geriye kalan” diye ekleyin:
“Babama karşı duyduğum geriye kalan öfkeme rağmen, ........”
“Geriye kalan pişmanlığıma rağmen, ........”
“Hala biraz uçak korkusu duymama rağmen, .......”
Sonuçlar
Amaç değerlendirmenin “Sıfır” ile tamamlanmasıdır. Sonuç bazen aynı gün alınır, bazen de ısrarlı bir şekilde çalışma ile bir hafta ya da bir ayda alınabilir. Tekrar etmek çalışmanın temelini oluşturur.  Üşenmeden, sıkılmadan tekrarlayın, sebat edin.
Bir sorunun yoğunluğunun azalarak “idare edilebilir”,  “dayanılabilir”, “bir süre daha tahammül edilebilir” hale dönüşmesi de yararlı ve önemli bir gelişmedir, ama tamamen yok edilmesi mümkün ise, neden edilmesin?
Genelleme Etkisi:
Göreceksiniz ki, siz EFT ile bazı sorunlarınızı ortadan kaldırdıkça, üzerinde çalışmanız gereken diğer sorunların bazıları da kendiliğinden yok olacaktır. Bu  EFT terminolojisinde “Genelleme Etkisi” olarak adlandırılır.
Apex (Doruk) Etkisi:
Bazen EFT uygulandığında  sorunundan tümüyle kurtulan kişiler bu sorunu kendilerinin hiç yaşamadığını, hiç hatırlamadıklarını ya da sorunun kendiliğinden çözüldüğünü iddia edebilirler. Bu nedenle her vuruş serisinden sonra “ölçüm” yaparak  azalmayı hatırlamaları, adım adım bu sorundan kurtulmalarını izlemeleri ve yeni durumu kabullenmeleri sağlanır.
Yan Etkiler
EFT tamamen güvenli bir yöntemdir, yan etki olarak bir “zarar” görmeniz mümkün değildir (Uygulayan kişi acımasızca vurup yüzünüzü gözünüzü morartmadıysa!!). Bununla birlikte her enerji çalışması esnasında ve sonrasında olabileceği gibi, kısa bir uyum süreci yaşanabilir. Bu süreç boyunca izlenebilen birkaç tepki şunlardır:
• Yoğun bir şekilde esneme ve uyuma
• Uyuşukluk
• Gözlerin yaşarması, bazen ağlama
• İç geçirme, geğirme, karın guruldaması, gaz çıkarma vb.
Bol su içmek her zaman yarar sağlayacak ve toksinlerin atılmasına yardım edecektir. Her seanstan sonra bir bardak su içilmesi önerilir.

Detaylı bilgi için

EFT Turkey tarafından ingilizcesinden Türkçeye Çevrilmiş EFT- Duygusal Özgürlük Tekniği kitabının pdf versiyonuna ulaşmak için burayı tıklayın

0 yorum: