Hayalde Canlandırma – İmgeleme
Hayal İle İmgeleme Arasındaki fark
Hayalde canlandırma veya zihinsel görüntüleme uygulayan kişileri aklın “iç alanlarına doğru bir yolculuğu” yaşatmaya götürür. Genellikle, bir rehber bir konu ileri sürer, örneğin “yumuşak kumlu bir plajda yürümek” gibi, ve diğer kişiler de bunun üzerinde kendi zihinsel görüntülerini oluştururlar.
Hayalde canlandırma, zihinsel görüntüler, fikirler yaratma becerisidir. Herkes, hayalinde bir canlandırma yapar. Kafamızda görüntüler, durmadan hareket ederler. Yaratıcı görüntülemeler bize, yaşamımızda açığa vurmak istediğimiz enerji tipini ortaya çıkarmak için, bu görüntüler, “hakim olmayı” öğretecektir. Görüntüleme süreci çok basittir ve onu bir oyun gibi ele almak yeterlidir. Bunu sağlamak için de içimizdeki çocuğu harekete geçirmeliyiz.
Başlangıçta tek bir görüntüyle başlamanızı, onu uzun süre hayalde canlandırmayı başarabildiğinizde, yenilerini eklemeniz daha iyidir.
İşin sırrı, hiçbir zaman zorlamamaktır. Eğer verilen konu üzerine görüntü hemen belirmiyorsa, sakince zihninizin dinlenmesini bekleyin ve sonra bu olayı yaşayın. Görüntüleri görmek için uğraşmak yerine, bırakın onlar kendiliğinden ortaya çıksınlar. Onların önünüzden bir film gibi, art arda geçişlerini sakin ve kayıtsız seyredin. Ne olursa olsun, dikkat dağıtıcı şeyler ortaya çıkarsa, onların kaybolmalarını sakin bir şekilde bekleyin ve sonra tekrar “filnY’inize yoğunlaşın. Tıpkı meditasyon yaparken olduğu gibi, hayalde canlandırma işini çok yaparsanız, bu dikkat dağıtıcı olaylar önce azalmaya başlayacak, ardından da tümüyle kaybolacaklardır. Bu oyalayıcı düşünceler, çoğunlukla sizin kılık değiştirmiş direnmelerinizdir!
Eğer içinizde hoş olmayan veya tehdit edici görüntüler oluşursa, onları sevgi ve anlayışla kabul edin. Mesajlarını keşfetmek için onları sorgulayın. Bu görüntüler, çoğu zaman bilgelikle birleşmişlerdir. Öğrenme süreciniz için çok uygun öneriler sunarlar.
Kendi filmimizi bir seyirci gibi seyrederken iki tür tepki verebiliriz: ya onları kayıtsızca seyrederiz ya da görüntülerde kendimizi görürüz. İkinci durumda, oyuncu durumuna geçeriz ve rolümüzle ilgili tüm duyguları tekrar yaşarız. Örneğin, çikolatalı tatlılarla dolu bir masanın hayalini kurabilir ve görüntünün geçmesini bekleyebiliriz. Aynı şekilde, kendimizi bu tatlıları yerken ve çikolatanın parmaklarımızda eriyişini, vs. de “görebiliriz”.
Ürettiğimiz görüntülerin yaratıcıları olduğumuzu ve bunları az bulunan, vazgeçilmez arkadaşlarınızmış gibi kabul ettiğimizi unutmayalım. Kurduğumuz görüntüler bize, kendimizi ve çevremizdeki insanları daha iyi tanımada yardımcı olurlar.
Kontrol Sende Kitabım için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız
HAYALDE CANLANDIRMA TÜRLERİ
Uç tip hayalde canlandırma vardır:
- Hayalde canlandırma, bireyin sesler” duyması” dır.
- Hayalde canlandırma, bireyin iç ekranından, belirgin bazı görüntülerin geçtiğini “görmesi’dir.
- Hayalde canlandırma, bireyin görüntüleri, duyuları yardımıyla vücudunda “algılaması” dır.
Eğer başlangıçta hiçbir şey “görmezseniz”, karakterinize en uygun görüntünün hangisi olduğunu bulana kadar dikkatli olun. Bu keşfinizde size, yardımcı olmak için, işte küçük ve çok basit bir alıştırma. Bir arkadaşınızdan size aşağıda yazılı kelimeleri okuyarak yardımcı olmasını isteyin veya bir kasede kaydedin:
Çilek • deniz • yıldırım • yağmur • yılan • kaktüs • gül
(Her kelimeden sonra bir dakikalık bir boşluk bırakmayı unutmayın!)
Her bir kelimeyi dinlerken – bunlara yeni eklemeler yapmakta özgürsünüz – üzerinizde nasıl hisler yarattıklanna dikkat edin. Çileği, gördünüz mü, yoksa kokusunu mu duydunuz? Yıldırımı duydunuz mu? Kaktüsün dikenlerinin battığını mı hissettiniz? Vb.
Alıştırma bittikten hemen sonra, yaşadığınız hisleri bir kağıda yazın. Ardından, en çok uyguladığınız canlandırma şeklini not edin.
İşte keşfinize yardımcı olacak bir başka alıştırma. Yine, bir arkadaşınızın yardımını isteyin veya teybe kaydedin. Her alıştırmadan önce, kendinizi yine gevşetmeyi unutmayın. Daha önce belirttiğimiz gevşeme alıştırmalarını veya ikili solumayı kullanarak, zihninizi boşaltın.
“Gözlerinizi kapatın ve önünüzde bir meyve sepeti hayal edin. Kolunuzu uzatın ve bir portakal alın. Sonra, içindeki sulu meyveden, kocaman bir parça ısınn. Ağzınızın her iki yanından akan ve boynunuzdan süzülen portakal suyunu hissedin. Birden, bunun portakal olmayıp bir limon olduğunu farkedin. Şimdi ne hissettiniz? Ağzınızdaki tat nedir? Onu yutmuş muydunuz?”
“Kış. Buz tutmuş, üstü yumuşak bir kar örtüsüyle kaplı, çok derin olmayan bir nehrin üzerinde yürüyorsunuz. Aniden sağ ayağınızın altında buz kırılıyor ve ayağınız buzlu suya dalıyor. Ne hissediyorsunuz?”
Bu alıştırmalardan sonra, hissettiğiniz vücut duyularını not etmeye çalışın.
HAYALDE CANLANDIRMA TEKNİKLERİ
Hayalde canlandırmada başarılı olmanız için aşağıdaki sırayı izlemenizi öneririm-.
· Gevşeme. Her alıştırmadan önce, enerjinin özgürce akabilmesi ve bütün merkezlerinizin açık olması için, vücudunuzun ve aklınızın rahatlaması önemlidir.
· Yoğunlaşma. Vücudunuzun ve zihninizin sakin ve açık olduğu şu anda yoğunlaşma alıştırmalarını yapmaya hazırsınız. Bu alıştırmalar, görüntülerinize hakim olmanız için, iç görünüzü keskinleştirmek amacını taşır. Zihinsel görüntüler üzerinde mükemmel bir kontrol kurmak, iç görünüzü açmak için, göz ve zihin jimnastiğinden başka bir şey değildir. Daha önce 7. Bölüm’de, yoğunlaşma üzerinde çalıştığınıza göre, aşağıdaki alıştırmaları yaparken büyük bir kolaylık yaşayacaksınız.
· Duyuların oyunu. Bir olayı yaşarken, duyularımı zın her biri etki altında kalır. Dokuların ve resimlerin, renkleri, sesleri, tatları vardır. Duyu sistemlerimizin her biri bizim ve görüntülerimiz üzerine telkinler içerir. Size, algılamanızı harekete geçirip, görüntüleri “görmenizi”, duymanızı”, “dokunmanızı”, “hissetmenizi”, “tatmanızı ” ve bunların çevresindeki tüm diğer hisleri not etmenizi öneririm.
· Canlandırma. İyice gevşemiş, çok iyi bir yoğunlaşmaya sahip ve duyularınıza hakim olmayı öğrenmiş olduğunuz şu anda, artık hayalde canlandırmaya hazırsınız.
· İfade etme. Her alıştırma sonrasında, izlenimlerinizin hafızanızda yer etmesi için, onları ifade edebilmeniz önemlidir. Bunlar kişiye göre değişen yazı, yağlı boya veya kara kalem resimler, heykel, dans, diğer hareketli anlatımlar, şarkı vb. gibi çeşitli şekillerde bulunabilirler. Demek ki anlatım, sözlü veya sözsüz olabilir. Böyle bir çalışma sonrası, bir grupla tartışma da çok ilginç ve yararlı olabilir.
· Yansıtma. Az önce bitirdiğiniz bu alıştırmadan sonra, meditasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ancak dikkatimizi içimize vererek, bize sunulan görüntülerin ve içlerinde barındırdıkları mesajların anlamını kavrayabiliriz. Aynı zamanda, bu içten gevşeme sırasında, yaşadığımız “hisleri” tekrar yaşayabilir ve yaşamımız üzerindeki etkilerini anlayabiliriz.
Bilinçli Yaratma Sanatı Kitabım İçin lütfen aşağıdaki linke tıklayınız
Alıştırmalar,
Hayalde canlandırma
Bizi çevreleyen dünyayı, ancak kendimizi iyice tanıdığımız zaman tam olarak kavrayabiliriz. Canlandırma sayesinde, kendimizi bir ağaç gibi yansıtacağız. Kendi vücudumuz, duygularımız ve düşüncelerimizle bu ağaca dönüşeceğiz. Ağaç bizim aynamız olacak ve biz onun aracılığıyla kendimizde yeni yönler keşfedeceğiz. Eğer yalnız çalışıyorsanız, başka türlü belirtilmediği sürece, bu canlandırma alıştırmasını aralarda (…) 10 saniyelik boşluklar bırakarak kasede kaydetmenizi öneririm.
Karından gevşeme tekniğini uygulayarak kendinizi gevşetin (… Birkaç dakikalık bir ara bırakın). Bırakın vücudunuz gittikçe daha hafiflesin, … bütün baskılardan arınsın. Soluk alın… Soluk verin….
Şimdi kendinizi, güzel bir ormanın kıyısında düşleyin. Rüzgann yaprakların arasında çıkarttığı hışırtıyı dinliyorsunuz. Sizi çağırıyor… Kendinizi bu yumuşak müziğin rehberliğine bırakıyor ve iki yanı çalılarla, binbir çeşit çiçekle çevrili küçük bir patikada yürüyorsunuz… Tam önünüzde, muhteşem bir ağaç beliriyor… Tüm dikkatinizle ona bakıyorsunuz… Uzunluğu ne kadar? Büyük mü, küçük mü? … Dallan geniş bir şekilde dağılmış mı, yoksa birkaç dalı mı var? … Dikkatle, yapraklarına bakın, neye benziyorlar? … Koyu yeşil renkli mi? Uzun mu, kısa mı? Kozalaklı ağaçlar gibi iğne yapraklı mı? … Şimdi, ağacın gövdesine bakın… Elinizle o-nun kabuğuna dokunun. Ne hissettiniz? Pürtüklü mü, düz mü?… Rengi ne?..
Şimdi, ağaca gittikçe yaklaşıyorsunuz ve sonra, içine giriyorsunuz… Nasıl hissettiğinize dikkat edin… Birden hafif ve serin bir rüzgar, yapraklarınızın, dallarınızın arasından esmeye başlıyor, nasıl bir şey hissediyorsunuz? …
Aniden, bir ağaçkakan dallarınızdan birine konuyor… Gövdenize yaklaşıyor ve gagasıyla kabuğunuzu gagalamaya başlıyor. Ne hissediyorsunuz? … Başka ağaçlara doğru uçuyor. Bir ağaç algılamasıyla ormandan gelen sesleri dinliyorsunuz. Ne duyuyorsunuz? … şimdi, bir ağaç görüşüyle çevrenize bakın. Ne görüyorsunuz? …
Şimdi, derin bir nefes alacaksınız. Nefes verirken, tekrar insan kimliğinize geri döneceksiniz… Ağaçtan insana geçerken, yaşadığınız hislerdeki değişiklikleri fark ediyor musunuz? … Tümüyle insan kişiliğine geri dönmüş olduğunuz şu an, ağacınıza bakın ve size yaşattığı o mükemmel deneyim için ona teşekkür edin.
Zihninizde tekrar, patikadan geri dönün ve şu an bulunduğunuz odaya varana kadar yürümeye devam edin… Bu odanın farkına varın. Çevrenizdeki sesleri dinleyin… Solunumunuzun farkına varın.*. Hazır olduğunuzda ellerinizi kuvvetlice birbirine sürtün ve yüzünüze hafifçe masaj yapın…
Az önce yaşadıklarınızı tümüyle algılayabilmek için, kendinize birkaç dakika zaman tanıyın. (… 10 dakikalık bir ara verin.)
Şimdi, deneyimlerinizi dilediğiniz bir şekilde, yazıyla, resimle veya bir grup içindeyseniz sözlü bir anlatımla, dile getirin.
Chislaine D. Martel
Ben Enerjiyim
Kontrol Sende Kitabım için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız
Bilinçli Yaratma Sanatı Kitabım İçin lütfen aşağıdaki linke tıklayınız