Hedef Belirleme
Hayatta istediğinizi elde etmenin belki de en ustalık gerektiren bölümü, gerçekten istediğiniz şeyi belirlemenizdir! Bununla birlikte, en önemli bölüm de kesinlikle budur.
Kendi yaşamımda da bunun doğruluğunu daima gördüm: Belirli bir şeyi yaratma konusunda çok net ve güçlü bir amaca sahip olur olmaz, bunun çok küçük bir çabayla, neredeyse hemen (genellikle^amaç netleştikten sonra birkaç saat ya da birkaç gün içinde) gerçekleştiğini gördüm. Bunu, bilincimde berrak bir tınlama olarak algılarım; ne istediğimle ilgili çok güçlü bir hisse ve o istediğim şeyi elde edeceğimle ilgili aynı derecede güçlü bir duyguya kapıldığımda olur bu… Bu berraklık noktasına ulaşana dek genellikle belli ölçüde bir zaman ve enerji harcanmasını gerektiren bir süreçtir bu. Ve bu”berrak tınlama’yı genellikle, karmaşa, üzüntü, umutsuzluk gibi duyguları aştıktan sonra birden işitirim. Bu yüzden, kaygılanmayın… en karanlık zaman şafaktan hemen önceki zamandır.
Hedeflerinizi belirleme süreci hayatta ne istediğinizi keşfetmenizi de kolaylaştırır. Ben, size de göstereceğim gibi, genelde yazılı alıştırmalar yapmayı yararlı bulurum. Hedefleri belirleme konusunda çalışırken birkaç şeyi akılda tutmak önemlidir.
Ancak unutmayın ki, hedefler belirlemek, onlara bağlanıp kalmak anlamına gelmez. İstediğiniz zaman, gerekli olduğunu hissettikçe onları değiştirebilirsiniz.
Ayrıca, hedefler belirlemeniz, çabalayarak, çekişerek ya da mücadele ederek onların peşinden koşmak zorunda olduğunuz anlamına da gelmez. Bu, onları elde etmeye duygusal olarak bağımlı olmanız anlamına da gelmez. Tam tersine, hedefler saptamak, yaşamın içinden ömrünüzün sonuna dek daha kolayca, çabasızca ve zevk alarak akmanıza yardım edebilir. Yaşamın doğası hareket ve yaratıcılıktır ve hedefler doğal yaratıcı enerjinizi hangi yöne ve odağa kan alize edeceğinizi gösterirler. Böylece, daha dışa akıcı olmanıza ve dünyaya katkıda bulunmanıza yardımcı olurlar, ki bu da mutluluk ve doyum hissinizi artırır. Hedefler size gerçek amacınızda yardımcı ve destek olmak üzere oradadırlar.
Hedefler, hayatın oynanması zevkli ve eğlenceli ve derin bir biçimde ödüllendirici olabilecek bir oyun olduğu anlayışıyla oluşturulabilirler. Onlar çok ağır bir şekilde ya da çok ciddiyetle ele alınmamalıdırlar. Bununla birlikte, sizin için gerçek bir değer taşımaları amacıyla onlara yeterli ağırlık ve önemi de vermelisiniz.
Bu arada, hedefleri belirleme sürecinin kendisinin, içinizde belirli ölçüde bir duygusal direnç oluşturduğunu da görebilirsiniz. Örneğin, hedefler saptamaya çalışma düşüncesiyle ilgili can sıkıntısı, moral bozukluğu, umutsuzluk ya da bunalım hissedebilirsiniz.Ya da zihninizi başka şeylere yöneltme arzususuyla, fazla yemek yemeye, fazla uyumaya veya başka bir şey yapmaya başlayabilirsiniz. Bu duygusal tepkiler (eğer varsa) hayatta istediğinizi elde etmekten nasıl kaçındığınızı gösteren ipuçlarıdır. Bu duygu ve tepkileri aşıp, sürece devam edebilmek için onların üzerine gitmek, onları iyice hissedip tüketmek gerekir. Bir kez bu sürece girerseniz onun değerini keşfedersiniz.
Yine o zaman, tüm sürecin adamakıllı tadını çıkarabilir ve onu çok geliştirici, eğlenceli ve aydınlatıcı bulabilirsiniz.
Hedeflerin seçimini çok karmaşık veya önemli hale de getirmeyin. Basit, açık şeylerle başlayın. Unutmayın ki, her zaman bu hedefleri değiştirebilir ve geliştirebilirisiniz.
Alıştırmalar:
1- Elinize bir kalem ve kâğıt alıp aşağıdaki kategorileri yazın:
İş / meslek
Para
Yaşam tarzı / servet
İlişkiler
Kendini yaratıcı bir biçimde ifade edebilme
Kişisel gelişme/eğitim
Şimdi, mevcut yaşam durumunuzu akılda tutarak her kategorinin altına yakın gelecekte sahip olmak, değiştirmek ya da geliştirmek istediğiniz şeyleri yazın. Öyle uzun uzadı-ya düşünmeden, aklınıza iyi bir olanak olarak gelen her türlü fikri yazın.
Bu alıştırmanın amacı, sizi gevşetip yaşamınızın farklı alanlarında neler hissettiğinizi düşünmenizi sağlamaktır.
2- Başka bir kâğıt alıp üst kısmına: “Eğer istediğim her şey olabilseydim, her şeyi yapabilseydim ve her şeye sahip olabilseydim, hayal edebileceğim en ideal sahne şöyle olurdu:” diye yazın.
Şimdi aynı yedi kategoriyi sırayla yazarak her birinin karşısına, hayal edebileceğiniz ideal durumunuzu betimleyen bir-iki paragraf (ya da ne kadar uzunlukta istiyorsanız) yazın.
Bu alıştırmanın amacı, mevcut sınırlarınızın ötesine uzanıp genişlemenizi sağlamaktır; çünkü ancak bu durumda isteklerinizi gerçekten elde etmenizi sağlayacak olan hayal gücü (imgeleme) idareyi ele alabilir.
Bunu bitirince, listeye bir kategori daha ekleyin -dünyanın durumu I çevre. Dünya barışı, yoksulluğun sona. ermesi, insanların birbirlerinin ve dünyanın bilincine varmaları, okulların heyecan verici ve uyandırıcı öğrenim merkezlerine dönüşmeleri, hastanelerin gerçek şifa merkezleri haline gelmeleri v.b. gibi değişimler yaratma gücüne sahip olsaydınız, dünyada ne çeşit değişikliklerin gerçekleştiğini görmek isterdiniz, bunu betimleyin. Bu kategoride istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz ve sonuçta, daha önce hiç düşünmediğiniz kadar ilginç fikirlere sahip olduğunuzu keşfedebilirsiniz.
Şimdi tüm yazdıklarınızı yeniden okuyun ve bir süre üzerinde derinlemesine düşünün. Kendiniz için, güzelim bir dünyada harika bir yaşamın zihinsel bir tablosunu yaratın.
3- Yine temiz bir kâğıt alın. Yukarıda yarattığınız ideal sahnede en anlamlı görünen şeylere dayanarak, yaşamınıziçin en önemli on ya da on iki hedefi, onların şimdiden varolduklarını hissetmeye çalışarak yazın. Unutmayın ki, istediğiniz zaman bu listeyi yeniden gözden geçirip değiştirebilirsiniz (ve de zaman zaman bunu yapmalısınız).
4- Şimdi kâğıda: “Benim Beş Yıllık Hedeflerim” diye yazmaya başlayın ve önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmak istediğiniz en önemli hedefleri sıralayın.
Hedeflerinizi, onlara zaten ulaşmışsınız gibi onaylamalar şeklinde yazmanız çok iyi olur. Bu daha kesin ve güçlü bir etki yaratmanızı sağlar. Örneğin:
Şimdi kent dışında, içinde güzel bir ev, meyve ağaçları, bir dere olan ve birçok hayvan barındıran on dönümlük bir toprağa sahibim.
Artık, gerçekten sanata ve sanatçıya değer veren izleyicilerin karşısında kendi şarkılarımı çalıp söyleyerek bolluk ve rahatlık içinde yaşıyorum.
Hedeflerinizi sıralarken, bunların gerçek hedefleriniz olduklarını, sizin için gerçekten anlam taşıdıklarını, istemeniz gerektiğini düşündüğünüz şeyleri değil, gerçekten istediğiniz şeyleri yazdığınızdan emin olmalısınız. Siz istemedikçe kimsenin bu hedefleri öğrenmesi gerekmez; ayrıca bu, kendinize karşı bütünüyle dürüst olmanız gereken bir süreçtir.
5- Yukarıdaki işlemi bir yıllık hedeflerinizi yazarak yineleyin. Listeyi fazla doldurmayın; eğer çok fazla hedefiniz varsa, en önemli beş-altı tanesinin dışındakiler i çıkarın. Bu hedeflerin beş yıllık hedeflerinizle uyum içinde olup olmadıklarını kontrol edin. Aynı yönde ilerlediklerinden emin olmalısınız; böylece, bir yıllık hedeflerinize ulaştığınızda, beş yıllık hedeflerinize de bir adım yaklaşmış olursunuz. Örneğin, eğer beş yıllık hedeflerinizden biri kendi işinizin sahibi olmaksa, bir yıllık hedeflerinizden biri, bu amaca yönelik belirli bir miktar para biriktirmek ya da bu konuda gereksinim duyduğunuz deneyimi kazandıracak benzer bir işte çalışmak olabilir.
Şimdi, altı aylık, bir aylık ve bir haftalık hedeflerinizi kaydedin. Yine sade bir liste oluşturarak en önemli üç-dört tanesini seçin. Kısa menzilli hedeflerinizde ne kadar başarılı olacağınız konusunda gerçekçi olun. Yine, bunların daha uzun menzilli hedeflerinizle uyum içinde olduklarından emin olmalısınız.
Uzak gelecekteki olaylar hakkında bu denli kesin bir belirleyicilik göstermekte zorlanabilir, önünüzde.uzanan yaşamı planlamaktan rahatsızlık duyabilirsiniz. Yine de bir plân yapmak sizi onu izlemeye zorunlu kılmaz; aslında bu arada epeyce değişiklik yapacağınız da kesindir. Bu alıştırmanın amacı:
a) hedefler belirlemekle ilgili uygulama yapmak,
b) eğer isterseniz hayallerinizi gerçekleştirebileceğinizi görmek,
c) yaşamınızın bazı önemli amaç ve yönleriyle temas kurmaktır.
Hedeflerinizi not defterinizde saklı tutmanızı öneririm. Ara sıra, belki her ay ya da size yararlı olacağını düşündüğünüz her seferinde not defterinizi açın, hedeflerinizi yeniden gözden geçirip, gerektiği gibi yeniden şekillendirerek bazı işlemleri yeniden yapın. Bunu yaptığınız her seferinde, kâğıdın üzerine günün tarihini atmalı ve onları defterinizde düzen içinde tutmalısınız; çünkü geri dönüp de bu hedeflerin giderek nasil gerceklestiklerini görmek cok ilginc ve aydinlatici olacaktir.
Bazı genel kurallar;
1- Kısa menzilli hedefler için (bir hafta, bir ay) olabildiğince sade ve gerçekçi davranın -özellikle büyük bir meydan okuma arzusu duymadıkça (ki, bu bazen çok da iyi olabilir) başarabileceğinizden hayli emin olduğunuz şeyleri seçin. Hedefinizin menzili uzadıkça, ufkunuz da sürekli genişlediğinden siz de daha yayılıp genişlemeye elverişli ve yaratıcı olabilirsiniz.
2- Bazı hedeflerinize ulaşamadığınızı gördüğünüzde (ki bu kaçınılmaz şekilde olur), kendinizi eleştirmeyin ya da başarısız olduğunuzu düşünmeyin. Yalnızca bu hedefe o süre içinde ulaşamadığınızı kabul edin ve bunun sizin için hâlâ bir hedef olup olmadığına; yani onu yeniden bir hedef olarak belirlemek mi, yoksa vazgeçmek mi istediğinize karar verin. Ulaşılamayan hedefleri bu şekilde değerlendirmek çok ö-nemlidir. Aksi takdirde, onlar zihninizin gerisinde birikebilirler ve siz de bilinçsiz olarak “başarısızlığa uğradığınızı” düşünebilirsiniz; ki bu da artık hedef belirlemekten kaçınmanıza neden olabilir.
3- Hedeflerinizden birine ulaştığınızda, bu küçük bir şey dahi olsa, bundan kendinizi mutlaka haberdar etmelisiniz. Kendi kendinize sırtınızı okşayın ve en azından bir dakika boyunca bu başarının verdiği doyumun tadını çıkarın. Genellikle hedeflerimize ulaşırız, ama bu gerçeği fark etmeyiz ya da onun tadını çıkarmayı unuturuz!
4- Aynı anda çok fazla hedef saptamayın. İstediğiniz hedefleri belirleyin, ama eğer karmaşaya düşerseniz, buna-lırsanız ya da cesaretiniz kırılırsa… hedefleri azaltın, sade-leştirin. İşiniz ya da ilişkileriniz gibi, yaşamınızın sadece bir alanıyla ilgili hedefler üzerinde çalışmayı da seçebilirsiniz. Sonuçta bu süreç, yaşamdan daha fazla zevk almanıza yardımcı olmak için oluşturulmuştur.
Eğer saptadığınız hedeflerin çoğu başarısızlığa uğru-yorsa, bunlar büyük bir olasılıkla gerçeğe uygun olamayacak kadar yüksek hedeflerdir ya da siz gerçekten istemediğiniz ve bundan dolayı da onları elde etme konusunda içinizde gerçek bir itilim duymadığınız hedefler oluşturmaktasmız-dır. Bu yüzden, içtenlikle istediğiniz ve hoşlandığınız hedefleri seçmelisiniz.
Hedefleriniz kendinizi iyi -yücelmiş, gelişmiş, genişlemiş, haz dolu, meydan okumaya arzulu- hissetmenizi sağlamalıdırlar. Eğer böyle değilse, size bunları hissettiren hedefler bulun!
Shakti Gavvain
Yaratıcı İmgeleme
Kontrol Sende Kitabım için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız
Bilinçli Yaratma Sanatı Kitabım İçin lütfen aşağıdaki linke tıklayınız